Бањалука: Опомена једина казна за прекршај одборника

Весна Поповић
Бањалука: Опомена једина казна за прекршај одборника

Бањалука - Изрицање мјере опомене је једина предвиђена санкција коју ће претрпјети одборници Скупштине града уколико прекрше једну од одредби кодекса понашања.

Наведено је то у радној верзији овог документа чија израда као индивидуалног документа се први пут припрема.

Једно од правила је да одборник ниједну своју одлуку неће донијети, нити гласати или пропустити да јавно изнесе свој став ако му је познато да одређени акт није у складу са прописима. Исто тако је наведено да неће тражити ни за себе ни за друге нити ће прихватити поклон или неку другу корист а нити ће нудити поклон у вези са обављањем својих права и дужности. 

Предсједник Скупштине града Будимир Балабан је рекао да би јавно изрицање опомена сигурно имало одраза у јавности, односно утицало би на грађане чији гласови бирају одборнике.

- Осим кодекса понашање одборника регулише се и кроз Пословник о раду Скупштине града и посебну одлуку која одређује висину одборничке накнаде кроз коју је одређено да се за неоправдано одсуство одборника са засједања градског парламента предвиђају и новчане казне - рекао је Балабан и додао да се ради и на промјени пословника.

- Желимо да узобиљимо рад одборника и да радним тијелима дамо већи значај. Врло често раде са кворумом или су на граници кворума јер имамо доста изостанака одборника. Они наглашавају да радна тијела немају довољан значај па вјероватно зато нису ни присутни. Уколико се договоримо у вези са измјеном она ће бити правило да уколико на радном тијелу неки документ не добије потребну већину или добије негативан став онда он неће ићи на Скупштину - објаснио је Балабан. Додао је и да ће се смањити и број радних тијела кроз обједињавање сродних  области.

- Ићи ћемо и на то да се ограничи број питања које одборници могу поставити на актуелном часу.  Да не дођемо у ситуацију да један одборник постави неограничен број питања и добије одговоре, а за друге нема времена - објаснио је Балабан.

Додао је да је на састанку који је планиран за 16. децембар треба да се усагласи садржај ова два документа. 

Тренутно у склопу Скупштине града ради 16 комисија док би промјеном пословника њихов број требао бити смањен на 13.  Број одбора са четири  би требао бити смањен на три а исто је и са савјетима који би требало такође да буду редуковани са четири на три.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана