Banjaluka: Nema šetnje predmeta po Odjeljenju za prostorno uređenje, na pomolu i otkazi?

Vesna Popović
Banjaluka: Nema šetnje predmeta po Odjeljenju za prostorno uređenje, na pomolu i otkazi?

Banjaluka - Neće više biti moguće da predmeti u Odjeljenju za prostorno uređenje "šetaju" od jednog do drugog nivoa rukovođenja, a za svoje radno mjesto trebalo bi da se zabrine svaki službenik koji nije radio svoj posao po propisima.

Potvrdio je ovo za "Glas Srpske" gradonačelnik Slobodan Gavranović i dodao da će od sada insistirati na novoj organizaciji posla u odjeljenju, koja će značiti da će službenik koji zaprimi predmet na obradu morati da ga i završi u zakonskom roku, te da će načelnik odjeljenja biti obavezan da stavi potpis na predmet ukoliko ispunjava uslove.

- Dobio sam zbirni izvještaj komisije zadužene za reviziju, a u završnoj fazi je i izvještaj o svakom izvršiocu. Biće odgovornosti i smjena po određenim linijama rukovodstva, što znači da će reorganizacija u tom odjeljenju biti potpuna. U narednim danima biće poznato ko će zadržati posao, a ko će biti premješten ili ostati bez posla. Biće mjera u smislu prekršajnog gonjenja s obzirom na to da je Zakonom o prostornom uređenju propisana sankcija za nepoštovanje rokova od strane odgovornih lica u gradskoj administraciji. Tražiću i krivičnu odgovornost gdje ima elemenata za to, u smislu blokiranja rada u odjeljenju i kršenja prava građana - rekao je Gavranović.

Nije precizirao da li će svoju poziciju zadržati sadašnji načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Mira Sofilj.

- Nemam problem sa njom, ali imam sa svakim rukovodiocem  ukoliko ne bude izvršavao naloge, a to će biti poznato nakon analize koju je uradila naša komisija. Odlazak ili ostanak Sofiljeve je stvar i političkih procjena - rekao je Gavranović.

Početkom sedmice komisija je trebalo da počne kontrolu rada i u Odjeljenju za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja koje se bavi obračunima prilikom izdavanja građevinskih dozvola.

- Imao sam sastanak u tom odjeljenju i započeli su proces rješavanja predmeta i rade na zaključivanju ugovora u skladu sa novom metodologijom. Moj zahtjev je bio da to svedu na dnevnu ažurnost i to moraju uraditi - rekao je Gavranović. 

Mira Sofilj se juče nije javljala na telefon, a u Odjeljenju za prostorno uređenje su rekli da je na bolovanju.

Gavranović je ranije najavio reviziju rada zaposlenih u Odjeljenju za prostorno uređenje jer, kako je rekao, nije zadovoljan stepenom rješavanja primljenih predmeta.

Dozvole

U Odjeljenju za prostorno uređenje od 1. januara do 31. maja zaprimljeno je 206 zahtjeva za izdavanje odobrenja za građenje, a izdato 45.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana