Banjaluka: Nedostaju 16,3 miliona KM za sanaciju štete

Vesna Popović
Banjaluka: Nedostaju 16,3 miliona KM za sanaciju štete

Banjaluka - Za izgradnju i popravku mostova, te sanaciju klizišta koja ugrožavaju stambene objekte gradu nedostaju 16,3 miliona maraka.

U informaciji o preduzetim aktivnostima na sprečavanju i otklanjanju posljedica elementarne nepogode na području grada u maju sa prijedlogom mjera stoji da je za izgradnju i obnovu mostova potrebno 15 miliona KM, dok su za sanaciju klizišta neophodna 1,3 miliona KM.

 - Ovaj novac tražiće se u narednom periodu u saradnji sa Vladom RS, Fondom solidarnosti RS, međunarodnim finansijskim institucijama, kroz donacije i povoljne kredite - navedeno je u dokumentu.

Jedna od mogućih opcija, osim oslanjanja na Vladu RS i Fond solidarnosti je i planiranje novca u budžetu za iduću godinu.

Kako je navedeno u dokumentu, grad raspolaže sa 3,2 miliona KM, od čega je 1,05 miliona KM obezbijeđeno realokacijom sredstva u Odjeljenju za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja, a 2,17 miliona se očekuje iz Fonda solidarnosti RS.

- Novac će biti upotrijebljen za hitne sanacije puteva, nasipa, klizišta na saobraćajnicama, sanaciju mostova i izradu projektne dokumentacije, vađenje srušenih mostova iz korita rijeka - navedeno je u dokumentu.

Odbornik SNSD-a Draško Ilić je rekao da će gradu trebati pomoć, da bi bila sanirana šteta od poplava.

- Čim se završe elaborati za klizišta, sanacije saobraćajnica i svega što je ugroženo pristupiće se rješavanju problema. Prvi korak je bio nacrt rebalansa budžeta, koji je usvojen na posljednjoj sjednici da bismo obezbijedili 1,4 miliona KM za najugroženije - rekao je Ilić.

Odbornik PDP-a Zoran Talić smatra da je trebalo da bude održana posebna sjednica, na kojoj bi bili pokazani izvještaji.

- Predlagao sam da se napravi lista prioriteta za privredu, od pomoći privatnim licima pa do sanacije infrastrukture, ali to se nije desilo. Izvještaj se bavi iznosima, koje govore o tome koliko bi grad to koštalo, ali bez ozbiljnijeg bavljenja pitanjem kako to finansirati - rekao je Talić.

Poplave

U majskim poplavama uništena su tri pješačka mosta u Priječanima, Rekavicama i Krupi na Vrbasu, a oštećeni su Gradski most, mostovi kod "Incela" i u Zelenom viru. Aktivirano je 69 klizišta, a ugroženo je 49 stambenih i 20 pomoćnih objekata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vjenčani
Vjenčani
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana