Бањалука: Недостају 16,3 милиона КМ за санацију штете

Весна Поповић
Бањалука: Недостају 16,3 милиона КМ за санацију штете

Бањалука - За изградњу и поправку мостова, те санацију клизишта која угрожавају стамбене објекте граду недостају 16,3 милиона марака.

У информацији о предузетим активностима на спречавању и отклањању посљедица елементарне непогоде на подручју града у мају са приједлогом мјера стоји да је за изградњу и обнову мостова потребно 15 милиона КМ, док су за санацију клизишта неопходна 1,3 милиона КМ.

 - Овај новац тражиће се у наредном периоду у сарадњи са Владом РС, Фондом солидарности РС, међународним финансијским институцијама, кроз донације и повољне кредите - наведено је у документу.

Једна од могућих опција, осим ослањања на Владу РС и Фонд солидарности је и планирање новца у буџету за идућу годину.

Како је наведено у документу, град располаже са 3,2 милиона КМ, од чега је 1,05 милиона КМ обезбијеђено реалокацијом средства у Одјељењу за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја, а 2,17 милиона се очекује из Фонда солидарности РС.

- Новац ће бити употријебљен за хитне санације путева, насипа, клизишта на саобраћајницама, санацију мостова и израду пројектне документације, вађење срушених мостова из корита ријека - наведено је у документу.

Одборник СНСД-а Драшко Илић је рекао да ће граду требати помоћ, да би била санирана штета од поплава.

- Чим се заврше елаборати за клизишта, санације саобраћајница и свега што је угрожено приступиће се рјешавању проблема. Први корак је био нацрт ребаланса буџета, који је усвојен на посљедњој сједници да бисмо обезбиједили 1,4 милиона КМ за најугроженије - рекао је Илић.

Одборник ПДП-а Зоран Талић сматра да је требало да буде одржана посебна сједница, на којој би били показани извјештаји.

- Предлагао сам да се направи листа приоритета за привреду, од помоћи приватним лицима па до санације инфраструктуре, али то се није десило. Извјештај се бави износима, које говоре о томе колико би град то коштало, али без озбиљнијег бављења питањем како то финансирати - рекао је Талић.

Поплаве

У мајским поплавама уништена су три пјешачка моста у Пријечанима, Рекавицама и Крупи на Врбасу, а оштећени су Градски мост, мостови код "Инцела" и у Зеленом виру. Активирано је 69 клизишта, а угрожено је 49 стамбених и 20 помоћних објеката.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана