Banjaluka: Najveća ulaganja u dvorane i pozornice

Vesna Popović
Banjaluka: Najveća ulaganja u dvorane i pozornice

Banjaluka - Ulaganje u gradnju infrastrukture koja će se koristiti za kulturna dešavanja, te sadržaje u kojima će učestvovati što veći broj ljudi i reorganizacija ustanova kulture su samo neki od ciljeva koji su definisani desetogodišnjom Strategijom razvoja kulture u Banjaluci.

Ovaj dokument juče su razmatrali odbornici Skupštine grada, a gradonačelnik Igor Radojičić je rekao da se strategijom dobija jasna trasa razvoja ove oblasti.

- Riječ je o inovativnom dokumentu koji predstavlja uvod i preduslov za aplikaciju grada za Evropsku prestonicu kulture - rekao je Radojičić. Naveo je da će se najveća ulaganja odnositi na infrastrukturu.

- Sigurno najveći projekat biće multifunkcionalna kongresna, konferencijska i koncertna dvorana. Vrijednost tog projekta, zajedno sa hotelom visoke kategorije, iznosi između 40 i 50 miliona KM. Usvojili smo regulacioni plan i određena je lokacija za taj objekat. Na jesen ćemo ići na međunarodni konkurs za idejno rješenje. Nakon toga možemo tražiti sredstva - rekao je Radojičić i dodao da je neophodna i reorganizacija ustanova kulture.

Odbornici su razmatrali i odluku o osnivanju foruma za bezbjednost građana.

- Planiran je kao savjetodavni organ koji bi predstavljao  oblik komunikacije i saradnje građana sa drugim institucijama na pitanju bezbjednosti. Cilj je da se povežu građani, škole, udruženja, razne institucije i policija. Plan je da razgovaraju i predlažu šta je potrebno u oblasti bezbjednosti - naveo je Radojičić. Na pitanje koliko je formiranje foruma povezano sa slučajem Davida Dragičevića, Radojičić je rekao da je nesumnjivo da je interesovanje građana za bezbjednost poraslo i da se u jednom periodu osjećala i povećana zabrinutost građana za tu oblast.

Odbornik SNSD-a Snežana Kutlešić-Stević kazala je da je Strategija razvoja kulture ozbiljno urađena, sa jasnim ciljevima koje treba realizovati.

- Ona je uvod za aplikaciju grada za Evropsku prestonicu kulture i sigurna sam da će ova strategija ići u korak sa Akcionim planom za kulturu - navela je Kutlešić-Stević.

Odbornik NDP-a Mirna Savić-Banjac rekla je da je formiranje Strategije razvoja kulture potrebno Banjaluci.

  • Banjaluka i RS nemaju kapacitet ni želju da izdvoje novac koji je potreban za realizaciju ove strategije - kazala je ona.

Jaćimović uvrijedio Stanarevića

Na sjednici je došlo do incidenta koji je izazvao odbornik “Slobode” Milenko Jaćimović uvredom na račun načelnika Odjeljenja za prostorno uređenje Slobodana Stanarevića. Poslije odgovora Stanarevića na izlaganje Jaćimovića za riječ se ponovo javio odbornik “Slobode”.

- Ja sam odbornik kojeg je izabrao narod, a on je fukara koja je ovdje došla - kazao je Jaćimović prije nego što mu je zbog uvredljivog rječnika oduzeta riječ, a Stanarević napustio salu. Stanarević nam je potvrdio da se vratio na zasjedanje. Jaćimović je rekao da je ukazao na problem kod izmjena regulacionog plana koji predviđa gradnju objekta pored škole “Dositej Obradović” koji bi bio za dva sprata viši.

- Stanarević je bio drzak, vrijeđao je. Nisam mogao ćutati i zato sam tako odgovorio - kazao je Jaćimović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana