Banjaluka: Grijanje na vrijeme i po starim cijenama

nezavisne.com
Banjaluka: Grijanje na vrijeme i po starim cijenama

Banjaluka - Toplane u RS užurbano se spremaju za početak grijne sezone, koja tradicionalno počinje 15. oktobra, a kako iz njih poručuju, i pored velikih problema s kojima su bili suočeni, sve će krenuti s radom na vrijeme.

Takođe, u većini toplana završena je i nabavka energenta za grijanje, što uz cijene koje neće rasti daje nadu građanima da se ove zime neće smrzavati.

Iako je pretrpjela ogromnu havariju, u kojoj je došlo do prekida glavnog vrelovoda i u kojoj su potopljene 92 podstanice, dobojska "Toplana" spremna je da krene s grijanjem.

"Situacija je vraćena u normalu. Sanacija vrelovoda je završena i polako se kreće s puštanjem vode u sistem", kazao  je za Nezavisne Zdravko Petrović, direktor dobojske "Toplane".

Kako je poručio, ovo preduzeće nikada nije imalo problema s energentom, pa se to neće desiti ni ove godine.

"Grijemo se na ugalj iz Stanara, a s njima smo potpisali ugovor prije poplava tako da imamo sasvim dovoljno zaliha za početak sezone. Cijena grijanja za stanovništvo je 1,95 KM po kvadratu, a plaća se šest mjeseci", kazao je Petrović.

Štetu usljed majskih poplava pretrpjela je i bijeljinska "Toplana", ali i kod njih, kao i u Doboju, neće biti odlaganja početka sezone.

"Nismo prošli kao dobojska 'Toplana', ali smo imali štete. Podzemne vode koje su se digle poplavile su nam nekoliko podstavnica s elektromotorima. Po gradu su nam po podstanicama bile poplavljene pumpe tako da smo neke morali sanirati i servisirati. Ostalo je u još nekoliko zgrada popraviti pumpe, čime će sve biti kompletirano do početka sezone", kazao nam je Radomir Marjanović, direktor "Gradske toplane" Bijeljina.

Kako kaže, obezbijeđen je ugalj za početak sezone, a završena je i javna nabavka za kompletnu narednu sezonu, pa se uskoro očekuje potpisivanje ugovora s najpovoljnijim ponuđačem.

"Cijene su nam iste i imajući u vidu kompletnu situaciju naših korisnika nismo planirali njihov rast. Na bazi plaćanja od šest mjeseci one iznose 2,75 KM po kvadratu za fizička lica, a 5,80 KM za pravna lica", kazao je Marjanović.

Iz banjalučke "Toplane" poručuju kako u narednu sezonu ulaze nikad spremniji.

Žaklina Mijatović, portparol ovog preduzeća, kazala je kako su svi kapaciteti i rezervoari već sada puni mazuta, a da su u godišnji remont za otklanjanje kvarova uložena 2,3 miliona maraka, što bi, kako je rekla, trebalo da bude garancija za dobro i kvalitetno grijanje.

"Najviše očekujemo od novih perifernih kotlovnica u Kočićevom vijencu i Starčevici, koje su na drvnu sječu, a kojima ćemo smanjiti troškove za nabavku mazuta. Na njima se izvode završni građevinski radovi i one do početka grijne sezone trebal da budu u opticaju", kazala je Mijatovićeva.

Kako je poručila, ni u Banjaluci neće doći do promjena cijena kada je grijanje u pitanju, što znači da će stambeni potrošači na mjesečnom nivou, tokom cijele godine, i dalje plaćati 1,65 KM po kvadratnom metru, a oni koji imaju ugrađen kalorimetar 133 KM po megavat-času.

Inače, kako su rekli u toplanama ukoliko bi temperatura mjerena ujutro tri dana u nizu bila ispod 12 stepeni Celzijusa, s grijanjem će se krenuti i ranije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vjenčani
Vjenčani
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana