Бањалука: Гријање на вријеме и по старим цијенама

nezavisne.com
Бањалука: Гријање на вријеме и по старим цијенама

Бањалука - Топлане у РС ужурбано се спремају за почетак гријне сезоне, која традиционално почиње 15. октобра, а како из њих поручују, и поред великих проблема с којима су били суочени, све ће кренути с радом на вријеме.

Такође, у већини топлана завршена је и набавка енергента за гријање, што уз цијене које неће расти даје наду грађанима да се ове зиме неће смрзавати.

Иако је претрпјела огромну хаварију, у којој је дошло до прекида главног вреловода и у којој су потопљене 92 подстанице, добојска "Топлана" спремна је да крене с гријањем.

"Ситуација је враћена у нормалу. Санација вреловода је завршена и полако се креће с пуштањем воде у систем", казао  је за Независне Здравко Петровић, директор добојске "Топлане".

Како је поручио, ово предузеће никада није имало проблема с енергентом, па се то неће десити ни ове године.

"Гријемо се на угаљ из Станара, а с њима смо потписали уговор прије поплава тако да имамо сасвим довољно залиха за почетак сезоне. Цијена гријања за становништво је 1,95 КМ по квадрату, а плаћа се шест мјесеци", казао је Петровић.

Штету усљед мајских поплава претрпјела је и бијељинска "Топлана", али и код њих, као и у Добоју, неће бити одлагања почетка сезоне.

"Нисмо прошли као добојска 'Топлана', али смо имали штете. Подземне воде које су се дигле поплавиле су нам неколико подставница с електромоторима. По граду су нам по подстаницама биле поплављене пумпе тако да смо неке морали санирати и сервисирати. Остало је у још неколико зграда поправити пумпе, чиме ће све бити комплетирано до почетка сезоне", казао нам је Радомир Марјановић, директор "Градске топлане" Бијељина.

Како каже, обезбијеђен је угаљ за почетак сезоне, а завршена је и јавна набавка за комплетну наредну сезону, па се ускоро очекује потписивање уговора с најповољнијим понуђачем.

"Цијене су нам исте и имајући у виду комплетну ситуацију наших корисника нисмо планирали њихов раст. На бази плаћања од шест мјесеци оне износе 2,75 КМ по квадрату за физичка лица, а 5,80 КМ за правна лица", казао је Марјановић.

Из бањалучке "Топлане" поручују како у наредну сезону улазе никад спремнији.

Жаклина Мијатовић, портпарол овог предузећа, казала је како су сви капацитети и резервоари већ сада пуни мазута, а да су у годишњи ремонт за отклањање кварова уложена 2,3 милиона марака, што би, како је рекла, требало да буде гаранција за добро и квалитетно гријање.

"Највише очекујемо од нових периферних котловница у Кочићевом вијенцу и Старчевици, које су на дрвну сјечу, а којима ћемо смањити трошкове за набавку мазута. На њима се изводе завршни грађевински радови и оне до почетка гријне сезоне требал да буду у оптицају", казала је Мијатовићева.

Како је поручила, ни у Бањалуци неће доћи до промјена цијена када је гријање у питању, што значи да ће стамбени потрошачи на мјесечном нивоу, током цијеле године, и даље плаћати 1,65 КМ по квадратном метру, а они који имају уграђен калориметар 133 КМ по мегават-часу.

Иначе, како су рекли у топланама уколико би температура мјерена ујутро три дана у низу била испод 12 степени Целзијуса, с гријањем ће се кренути и раније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана