Avio-bomba sije strah među dajakašima u Banjaluci

Jasmina Perišić
Avio-bomba sije strah među dajakašima u Banjaluci

Banjaluka - Avionska bomba, koja se nalazi na dnu rijeke Vrbas, nedaleko od Gradskog mosta, sije strah među kupačima i dajakašima. Ovih dana dok je vodostaj bio nešto niži, oni su je primijetili i o njoj obavijestili i nadležne.

U Odsjeku za poslove Civilne zaštite kažu da su u toku pripreme za uklanjanje ove eksplozivne naprave.

Naime, bomba je već duži period u Vrbasu i prema procjenama onih koji su je uočili, radi se o avionskoj bombi dugoj oko dva metra, zaostaloj iz Drugog svjetskog rata. Banjalučanin Aljoša Dimitrijević je rekao da je bombu primijetio prije nekoliko dana dok je vozio dajak ispod Gradskog mosta.

- Nije mi bilo svejedno kada sam uočio bombu. Odmah sam pozvao policiju i nadam se da će uskoro biti uklonjena. Tim dijelom rijeke cirkuliše veliki broj kupača i dajakaša, koji treba da budu na oprezu. Nisam siguran da je do sada tu bila i sumnjam da ju je voda donijela nedaleko od Gradskog mosta, kuda često vozim dajak - rekao je Dimitrijević.

Iz Odsjeka za poslove Civilne zaštite kažu da su upoznati sa ovim slučajem i da su ronilačke ekipe u petak snimile bombu, da bi eksperti utvrdili o kojoj vrsti naprave je riječ i na koji način je moguće njeno uklanjanje.

- Nakon toga, Tim za uklanjanje neeksplodiranih ubojitih sredstava, koji u svom sastavu nema ronioce i ne može ukloniti bombu u vodi, dobiće pomoć ronilaca iz jedinice Civilne zaštite grada i Ronilačkog kluba "BUK", te bezbjedno ukloniti bombu. Komplikovan je to proces koji zahtijeva obezbjeđenje policije, zatvaranje saobraćaja, uklanjanje kupača, ribara i svega što može biti ugroženo u toku ove akcije - objasnili su u ovom odsjeku.

Naglasili su da se tačan broj eksplozivnih naprava u koritima rijeka ne zna.

- Ove godine su uklonjene četiri minobacačke i tromblonske mine iz rijeke Vrbas i nekoliko sa obala Vrbasa i Vrbanje. Bombe i oružje u rijeke bacaju neodgovorni građani ili su zaostale iz proteklih ratova. Riječni tok ih nosi i nemoguće je predvidjeti kada i gdje će biti pronađene - rekli su u ovom odsjeku.

Oni su apelovali na građane da budu savjesni i da ne bacaju bilo kakve vrste minsko-eksplozivnih sredstava u rijeke, niti da ih odlažu na njihove obale, jer time dovode svoje sugrađane u opasnost.

Lociranje

U toku je tender za firme koje će locirati krupni otpad i minsko-eksplozivna sredstava u rijekama.

- Nakon završetka postupka onaj ko dobije taj posao, locira minsko-eksplozivna sredstva, o tome obavještava Civilnu zaštitu koja organizuje uklanjanje u saradnji sa Timom za uklanjanje i uništavanje eksplozivnih naprava - rekli su u Odsjeku za poslove Civilne zaštite.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vjenčani
Vjenčani
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana