Tragovi fašizma i dalje prisutni

Miloš Vasiljević
Tragovi fašizma i dalje prisutni

Panel diskusijom, te brojnim koncertima i predstavama Udruženje građana “Sloboda” petu godinu zaredom svečano obilježava Međunarodni dan pobjede nad fašizmom.

Zainteresovani posjetioci su u ponedjeljak mogli da učestvuju u panel diskusiji “Živjeti slobodno” u vijećnici Banskog dvora Kulturnog centra.

Ovaj događaj organizovan je s ciljem očuvanja vrijednosti i njegovanja tekovina antifašizma, a učestvovali su istoričarka sa Instituta za noviju istoriju Srbije Sanja Petrović-Todosijević, profesor Univerziteta u Banjaluci Miodrag Živković, frontmen benda “Zoster” Mario Knezović, konceptualni umjetnik Damir Nikšić, te moderator panela i glavni i odgovorni urednik magazina “Buka” Aleksandar Trifunović.

- Imamo razloga da slavimo, ali nemamo razloga da se opustimo - kazala je Sanja Petrović-Todosijević.

Podsjetila je da je najveći sukob u istoriji čovječanstva Drugi svjetski rat.

- Moramo pokazati svima koliko ima smisla obilježavati Dan pobjede nad fašizmom. Svedoci smo toga da ne samo čitav ovaj prostor već i Evropa, koja je nastala na temeljima antifašističke borbe, mora da se zalaže za mir, solidarnost i zajedništvo - kazala je Petrović-Todosijević i dodala da je fašizam prijeka potreba da vas neko ukalupi.

O tome koliko je važno da ostane sjećanje na borbu protiv fašizma i sa kakvim se problemima srećemo u modernom društvu govorio je profesor Miodrag Živanović.

- Antifašizam kao jedna od temeljnih vrijednosti našeg postojanja jednostavno je potisnut, ne samo ustavno nego ispod onoga što se zove događanje života. Jedan od bitnih razloga je što su osnovni elementi fašizma, nažalost, i danas na djelu upakovani u novu ambalažu u drugim formama - kazao je Živanović.

Trifunović je naglasio da svakodnevno moramo ispitivati i preispitivati naš odnos sa fašizmom.

U utorak, 8. maja, nizom koncerata na tvrđavi Kastel biće nastavljeno obilježavanje ovog važnog datuma, a za dobru svirku i zabavu bez granica od 20.15 časova pobrinuće se bendovi “Džinks”, TBF i S.A.R.S. U slučaju loših vremenskih prilika, koncerti će biti održani u Univerzitetskoj dvorani u Kampusu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana