Vječiti sekretar u MIP-u ne želi u penziju

Željka Domazet
Vječiti sekretar u MIP-u ne želi u penziju

Sarajevo - Sekretar Ministarstva inostranih poslova BiH Adnan Hadžikapetanović, iako je odavno ispunio uslove za penziju, ne namjerava da napusti tu poziciju, zbog čega je u MIP-u dobio titulu “vječiti sekretar”, otkrivaju izvori “Glasa Srpske” iz MIP-a.

 

 

Hadžikapetanović već gotovo 20 godina radi na poziciji sekretara ili kako to on voli da kaže “generalnog sekretara”, iako to ne poznaje važeća sistematizacija radnih mjesta niti zakonska regulativa kojom je uređen rad ministarstava u Savjetu ministara.

- Hadžikapetanović je tokom rata, kao i većina Sarajlija iz tog vremena došao do fakultetske diplome i zaposlio se u MIP-u na mjestu šefa voznog parka, odakle je poslije otišao na poziciju šefa opštih poslova, u rangu pomoćnika ministra. Kako su se mijenjale političke opcije na vlasti, tako je i Hadžikapetanović presvlačio dresove, da bi dolaskom Alijanse za promjene 2001. godine postao sekretar ministarstva i tu poziciju ne ispušta skoro već 20 godina. Za to vrijeme promijenio je pet ministara, ali samo za vrijeme Mladena Ivanića i Igora Crnatka imao je sva ovlašćenja u punom kapacitetu i više od toga - rekao je “Glasu Srpske” sagovornik iz MIP-a.

Za vrijeme skoro petogodišnjeg mandata bivšeg ministra Svena Alkalaja, tvrdi naš sagovornik, nije ni dolazio na posao, jer mu Alkalaj nije dao ništa da radi i bio je potpuno razvlašćen kada je riječ o svim poslovima koji su čak po zakonu pripadali sekretaru ministarstva. Naš izvor tvrdi da se slično ponovilo i za vrijeme drugog ministarskog mandata Zlatka Lagumdžije, kada je bio potpuno eliminisan iz kadrovske i svake druge politike u ministarstvu.

- Međutim, za vrijeme mandata Mladena Ivanića od 2003. do 2007. godine Hadžikapetanović je bio ministar u sjeni i vodio je srpsku kadrovsku politiku, nagrađivao podobne Srbe, ali i kažnjavao one koji su mislili svojom glavom. Postoje informacije, a to mogu da potvrde zaposleni i diplomate u MIP-u, da je za uslugu slanja osoba u DKP mrežu tražio određene protivusluge - tvrdi naš sagovornik.

Hadžikapetanović za “Glas Srpske” kaže da nisu tačni navodi da je već trebalo da bude u penziji.

- Jeste činjenica da sam davno počeo da radim, ali do penzije imam da radim još tri godine i četiri mjeseca. Kada je riječ o životnom stažu kao uslovu za penzionisanje potrebne su mi još četiri godine - rekao je Hadžikapetanović.

Takođe tvrdi da se na njegovu adresu ne mogu uputiti ni optužbe da je “glavni šef” za zapošljavanje u MIP-u BiH.

- Kada je riječ o radnim mjestima u MIP-u, ministar je taj koji određuje koliko novih ljudi treba da bude primljeno, te u skladu s tim daje nalog pomoćniku ministra za opšte poslove za raspisivanje konkursa. Takav akt se upućuje Agenciji za državnu službu koja daje saglasnost za raspisivanje konkursa, te se nakon toga na ministrov prijedlog formira komisija, koju čine dva državna službenika iz MIP-a i tri iz ostalih institucija BiH. Za vrijeme mandata Igora Crnatka primljeno je 36 službenika, od čega devet Bošnjaka, 22 Srbina i pet Hrvata, a navedeno možete provjeriti upućivanjem akta o pristupu informacijama u MIP BiH. Odgovorno tvrdim da nisam član niti jedne stranke da bi mi neko mogao imputirati optužbe da zapošljavam stranačke kadrove - naveo je Hadžikapetanović.

Tvrdnje bez osnova

Reagujući na informacije da je prilikom zapošljavanja uzimao novac i na taj način stekao veliko bogatstvo, Hadžikapetanović je rekao da su to laži i tvrdnje bez ikakvog osnova.

- Neka se slobodno javi onaj kome sam za bilo kakvu uslugu tražio novac –naglasio je Hadžikapetanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana