Srpska jedina usvojila budžet

Željka Domazet
Srpska jedina usvojila budžet

Banjaluka, Sarajevo - RS jedina je u ovu godinu ušla sa usvojenim budžetom i ekonomskom politikom, institucije BiH su već na privremenom finansiranju, a Parlament FBiH nije usvojio ni dnevni red na hitnoj sjednici na kojoj je trebalo da bude usvojen budžet.

Premijerka RS Željka Cvijanović kaže da ova činjenica dovoljno govori o stanju u BiH.

- Srpska je jedina usvojila budžet za ovu godinu na vrijeme, a činjenica da to nisu uspjeli ni nivo BiH ni FBiH potvrđuje da je RS jedini organizovan i funkcionalan dio BiH. I ova činjenica manifestuje stabilnost institucija RS i da Vlada ima jasnu parlamentarnu većinu u Narodnoj skupštini - kazala je Cvijanovićeva.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović naglašava da Srpska već godinama na vrijeme realizuje svoje zakonske obaveze usvajajući budžet i ekonomsku politiku.

- Ne raduje me činjenica da na nivou BiH i FBiH nije na vrijeme usvojen budžet. Plašim se da nas ne stigne zajednička kazna nesaradnje sa međunarodnim finansijskim institucijama. Smatram da bi oni koji ispunjavaju svoje obaveze trebalo da imaju benefite i na tom planu - istakao je Čubrilović i izrazio nadu da će na nivou BiH i FBiH vrlo brzo biti ispunjene obaveze i prevaziđeni problemi.

Nastavak sjednice Parlamenta BiH zakazan je za 17. januar, ali je zbog raspada vladajuće koalicije neizvjesno da li će biti dovoljno glasova za usvajanje budžeta. Na alarmantno stanje u FBiH upozorio je i premijer tog entiteta Fadil Novalić koji je posljednjeg radnog dana u 2017. godini pisao predsjednicima domova Parlamenta FBiH i zatražio da za vikend tokom novogodišnjih praznika zakažu sjednice na kojima bi bio razmatran i budžet za 2018. godinu. Njegov zahtjev je odbijen iako je istakao da će bez budžeta biti nemoguće realizovati sporazum Vlade sa predstavnicima boračkih udruženja i druge isplate koje su planirali i obećali građanima, a koje su na višem nivou u odnosu na prvi kvartal 2017. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana