Srbima saobraćaj, Hrvatima odbrana, Bošnjacima diplomatija

Ž. D.
Srbima saobraćaj, Hrvatima odbrana, Bošnjacima diplomatija

Sarajevo - Lideri SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH na narednom sastanku, koji bi mogao da bude održan naredne sedmice, definisaće i raspodjelu ministarskih fotelja u Savjetu ministara, saznaje “Glas Srpske”.

Načelno je postignut dogovor da Srbima osim mjesta predsjedavajućeg Savjeta ministara pripadnu tri ministarstva i to Ministarstvo saobraćaja i komunikacija, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa te Ministarstvo civilnih poslova ili Ministarstvo pravde.

Prema saznanjima “Glasa Srpske”, stranka Dragana Čovića, kojoj bi trebalo da pripadnu tri ministarstva, najvjerovatnije će dobiti resore spoljnih poslova ili finansija, a zainteresovana je i za ministarstva pravde i odbrane.

SDA, sama ili s eventualnim koalicionim partnerima iz bošnjačkog bloka, dijeliće tri pozicije. Prema najavama iz ove stranke, oni su zainteresovani za Ministarstvo finansija koje, kako kažu, nikada nije pripadalo ovoj stranci. Ukoliko i ovoga puta odustanu od te pozicije, prihvatiće Ministarstvo inostranih poslova, gdje bi mogao da se ustoliči aktuelni predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić. Zainteresovani su i za Ministarstvo civilnih poslova, gdje bi još četiri godine na čelu ostao Adil Osmanović, te za Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, kao i Ministarstvo bezbjednosti.

- Dogovor o raspodjeli pozicija biće postignut u drugoj fazi razgovora, nakon što budu utvrđeni osnovni principi djelovanja. Zasad ne sluti da bi u raspodjeli trebalo da bude većih problema - tvrde izvori “Glasa”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana