Smijenjena tri direktora, prijava za pustošenje šume

Marina Čigoja
Smijenjena tri direktora, prijava za pustošenje šume

Banjaluka - Direktori šumskih gazdinstava “Romanija” iz Sokoca Rajko Bulajić, “Birač” iz Vlasenice Igor Vuković i “Oštrelj-Drinić” Rajko Banjac smijenjeni su u petak zbog negativnog poslovanja u prošloj godini, dok je direktor gazdinstva “Gradiška” Veselko Lazić zbog istog razloga podnio ostavku.

U izvještaju o poslovanju “Šuma RS” u prošloj godini navedeno je da je “Romanija” imala minus od 1,6 miliona, dok je gubitak “Birča” iznosio 1,4 miliona maraka.

Smjene

Smjene je obavio generalni direktor “Šuma RS” Srđan Ljubojević na prijedlog Nadzornog odbora, koji je u petak održao vanrednu sjednicu u Banjaluci. Ljubojević je istakao da ne očekuje probleme u sprovođenju odluka o smjenama, kao što se dogodilo ranije kada je Bulajić odbio da se povinuje identičnoj odluci.

- Nema nikakvih indicija da bi moglo biti problema. Smjene nisu obavljene na prečac i samim tim što je iz Sokoca došao prijedlog za imenovanje Bojana Tošića, logično je da je stvar pod kontrolom. Moguće je da neko ima malo veće izlive emocija, ali mi na to ne možemo uticati - kazao je Ljubojević.

Na funkcije smijenjenih direktora biće imenovani vršioci dužnosti koji će rukovoditi gazdinstvima do izbora direktora.

- Za v.d. direktora “Romanije” biće imenovan Bojan Tošić, “Birča” Samojko Palangetić, “Gradiške” Milan Sredojević, a “Oštrelj-Drnića” Nedeljko Gajić. Ova imenovanja su privremenog karaktera i na idućoj sjednici Nadzornog odbora, koja je zakazana za 10. april, biće otvorena redovna konkursna procedura za imenovanje direktora ovih organizacionih dijelova “Šuma RS” - kazao je Ljubojević.

U prošloj godini negativno je poslovalo i Šumsko gazdinstvo “Jahorina” iz Pala koje je ostvarilo gubitak od 2,6 miliona maraka, ali v.d. direktora nije smijenjen jer je imenovan prije nekoliko mjeseci poslije hapšenja njegovog prethodnika.

- Negativan rezultat imala su i šumska gazdinstva “Majevica” iz Lopara, “Panos” iz Višegrada, “Zelengora” iz Kalinovika, te Istraživačko-razvojni projektni centar Banjaluka. Ovim gazdinstvima ostavljen je rok od šest mjeseci da poprave poslovanje - kazao je Ljubojević.

On je rekao da je dio gubitaka u “Šumama RS” dijelom opravdan, prije svega zbog povećanja stopa poreza i doprinosa.

- Po tom osnovu povećana su izdvajanja za 3,7 miliona, koliko iznosi i gubitak preduzeća u prošloj godini. Ipak, to ne opravdava gubitak, jer je on dobrim dijelom nastao i iz subjektivnih razloga. Gubitku su umnogome kumovala i nenaplaćena potraživanja. Bilo je slučajeva da je roba isporučivana bez zaključenih ugovora, a u velikom broju slučajeva nisu podignute tužbe za naplatu potraživanja - naglasio je Ljubojević i dodao da će u svim organizacionim jedinicama u kojima utvrde slične nepravilnosti biti pokrenuto pitanje odgovornosti rukovodstva.

Predsjednik Nadzornog odbora “Šuma RS” Siniša Perković rekao je da su na sjednici razmatrane samo dvije tačke - finansijski izvještaji šumskih gazdinstava i sprovođenje zaključaka Vlade RS, kojima je precizirano da direktori gazdinstava koja su poslovala sa velikim gubicima budu smijenjeni.

- Smjene su obavljene s ciljem konsolidacije preduzeća i jedan su od načina da se izađe iz dugova. Direktor “Šuma RS” donijeće odluku o pokretanju krivične odgovornosti protiv smijenjenih direktora ukoliko za tim bude potrebe - kazao je Perković i dodao da će na redovnoj sjednici Nadzornog odbora zakazanoj za utorak detaljno razmatrati izvještaj o poslovanju “Šuma RS” u prošloj godini.

Prijava tužilaštvu

Uporedo sa smjenama direktora šumskih gazdinstava, Centar javne bezbjednosti Banjaluka podnio je u petak banjalučkom Okružnom tužilaštvu izvještaj protiv devet osoba osumnjičenih da su pustošenjem šuma oštetili budžet RS za 103.366 maraka.

Prema nezvaničnim informacijama, prijavljeni su predsjednik Komisije za koncesije RS Predrag Aškrabić, suvlasnik preduzeća “Orlanda” i radnik preduzeća “Žuna” iz Banjaluke Aleksandar Vulin, revirnik u šumskom gazdinstvu “Banjaluka” Momčilo Udovičić, čuvar u istom preduzeću Dragan Raca i šef poslovne jedinice “Vojne šume” u gazdinstvu “Banjaluka” Radenko Ivanković. Prijavljeni su i radnik u preduzeću “Đukić” Banjaluka Momčilo Đukić, direktor preduzeća “Rokvić niskogradnja” iz Prijedora Miroslav Rokvić, direktor firme “Dika kompani” iz Prijedora Branka Kečan i direktor “Geoprojekta” iz Banjaluke Slobodan Višnjić.

Njima se na teret stavljaju krivična djela zloupotreba službenog položaja i ovlašćenja, pustošenje šuma, falsifikovanje ili uništavanje poslovnih i trgovačkih knjiga i nesavjestan rad u službi.

Izvor blizak istrazi rekao je “Glasu Srpske” da je Aškrabić osumnjičen da je nezakonito donio odluku i dao saglasnost na zaključenje ugovora o koncesiji sa više preduzeća za izgradnju i korišćenje turističko-sportsko-rekreativnog kompleksa i na taj način tim firmama omogućio da oštete budžet RS za 103.366 maraka.

Vulin se tereti da je suprotno Zakonu o šumama organizovao sječu 1.265 stabala johe zapremine oko 298 metara kubnih i protivpravno zaradio 16.200 maraka. Vulin je osumnjičen da je isječeno drvo iskoristio za pravljenje pogrebnih sanduka i ogrevno drvo.

Đukiću se na teret stavlja da je podstrekavao Vulina na krčenje navedene šume i da nije evidentirao u poslovne evidencije ugovor o izvođenju radova. Udovičić je osumnjičen da je suprotno Zakonu o šumama odobrio Vulinu krčenje bez prethodno pribavljenog odobrenja “Šuma RS” i gazdinstva “Banjaluka”.

Raca i Ivanković se terete da nisu evidentirali nezakonitu sječu šume, a Rokvić da nije evidentirao ugovor o izvođenju radova između preduzeća i plaćanje po navedenom ugovoru. Kečan se tereti da je prikrila ugovor o izvođenju radova i poslovni odnos sa licem D. K.

Višnjiću se na teret stavlja da nije evidentirao u poslovne evidencije račun koji je ispostavljen preduzeću za izvršene geodetsko-tehničke radove na snimanju situacionog plana za izradu projekta i urbanističko-tehničkih uslova na području jezera na Manjači.

Zaposleni

U “Šumama RS” trenutno je zaposleno 4.196 radnika, a prema procjenama oko 1.000 je višak.

Odgovarajući na pitanje novinara da li će biti smanjenja broja zaposlenih, Ljubojević je rekao da je to teško očekivati i da će radije ići na proširivanje djelatnosti.

- Sa ovolikom stopom nezaposlenosti bilo bi vrlo teško sad otpuštati ljude, tako da ćemo pokušati da pronađemo nove djelatnosti - rekao je Ljubojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana