Sava se izlila iz korita u Brodu i Šamcu, problemi u odvijanju saobraćaja

klix.ba
Sava se izlila iz korita u Brodu i Šamcu, problemi u odvijanju saobraćaja

S obzirom na dostignute vodostaje u Brodu i Šamcu, Agencija za vodno područje rijeke Save donijela je rješenja o proglašenju početka vanredne odbrane od poplava na poplavnom području Odžačka posavina te redovne odbrane od poplave na poplavnom području Srednja posavina.

Kako je saopšteno iz BIHAMK-a, zbog izlijevanja Save u mjestu Gašnica (M-14.1 Gradiška- Dubica) saobraćaj je potpuno obustavljen za putnička vozila u dužini 300 metara, dok za sada ovom dionicom mogu saobraćati teretna vozila i autobusi. Na magistralnom putu M-14 Bosanska Dubica-Kostajnica, u mjestu Vrioci, saobraća se jednom saobraćajnom trakom naizmjenično.


Prema podacima Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske Sava je u Gradiški porasla za 14 centimetara, u opštini Srbac za 12 centimetara u odnosu na posljednja mjerenja tokom noći.

S obzirom na prognoze vremena očekuje se da će nivo Save i dalje rasti, o čemu su obaviještene nadležne institucije, kao i pravne osobe zadužene za provođenje mjera odbrane od poplava.

U porastu je vodostaj Vrbasa u Banjaluci, ali vrlo blagom, kao i rijeke Bosne u Doboju. Vodostaji ostalih rijeka su u padu ili stagniraju.

Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda snijeg i kiša koji su jutros počeli padati širom BiH, a od sinoć na području sjeverozapada zemlje, padat će i u narednim danima, a temperature će biti dosta niže nego prethodnih dana. Očekuju se nove poplave i pokretanje klizišta i odrona jer je zemlja prezasićena.

Zbog većeg odrona na putu R-408 Drvar-Martin Brod obustavljen je saobraćaj, a na dionici autoputa A-1 Sarajevo zapad-Lepenica zbog klizišta na lokalitetu Ban brdo obustavljen je saobraćaj u tunelu Igman, a na mjestu radova preusmjeren je iz vozne u preticajnu traku.

Iz BIHAMK-a savjetuju vozače da voze oprezno zbog klizavih cesta i snijega na planinskim prevojima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana