Pamela Geler: Trampova administracija bi podržala srpske interesu u BiH i na Kosovu

Srna
Pamela Geler: Trampova administracija bi podržala srpske interesu u BiH i na Kosovu

Beograd - Politički analitičar iz SAD Pamela Geler smatra da li bi administracija američkog predsjednika Donalda Trampa podržala nacionalne interese Srbije u BiH i na Kosovu.

“Da, imate prijatelje u američkoj administraciji. Svakako savjetnik predsjednika Džon Bolton ima objektivniji stav i ima više razumijevanja za situaciju na Balkanu nego mnogi drugi spoljnopolitčki stručnjaci”, rekla je Gelerova, poznata po snažnim vezama sa najvišim funkcionerima Trampove adminstracije.

Komentarišući oslobađajuću presudu Naseru Oriću za zločine nad Srbima u Srebrenici, Gelerova je ocijenila da je to “indikacija da bošnjački entitet u BiH ima džihadističke tendencije”.

“Orić je počinio zločine nad hrišćanima, ali Kuran naređuje muslimanima da ratuju protiv hrišćana. Kada se to uzme u obzir, bilo je očekivano da bude oslobođen”, rekla je Gelerova za “Večernje novosti” .

Govoreći o presudama Haškog tribunala koji je za ratne zločine osudio na desetine Srba, a veoma mali broj Bošnjaka i Hrvata, Gelerova je rekla da sumnja da će srpske žrtve dobiti pravdu koju zaslužuju.

Gelerova ocjenjuje da je “takozvana međunarodna zajednica za ljudska prava duboko korumpirana i pristrasna kada su u pitanju nemuslimani”.

Ona je istakla da je samoproglašeno Kosovo “država džihadista u srcu Evrope” i da je njen savjet američkoj administraciji povodom kosovskog čvora da obavezno podrži Srbiju.

“To je stav koji imam godinama, od vremena kada je predsjednik Bil Klinton napravio jednu od mnogih katastrofalnih grešaka, podržavajući muslimansku stranu tokom građanskog rata u BiH”, rekla je Gelerova.

Na pitanje kako vidi neuspjeh samoproglašene države Kosovo u Interpolu, ona ističe da se u organizacijama kao što je Interpol realna situacija stavlja ispred političke korektnosti.

“Članice Interpola su priznale čak, iako prećutno, da je Kosovo puno džihadista i islamskih terorista koji se mogu infiltritari u prištinske institucije”, kaže Gelerova.

Ona dodaje da to nije nužno za promjenu stava međunarodne zajednice, jer još ne postoji opšte priznanje na nivou EU i UN o tome šta je Kosovo i zašto je ono značajno za Evropu.

Gelerova navodi da se Bolton godinama suprotstavljao stvaranju nezavisnog Kosova i da sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom ima zasluge za promjenu spoljne politike prema Kosovu.

“Novosti” pišu da je Gelerova američki aktivista, novinar i politički komentator, te da je u javnosti poznata i po snažnim vezama sa najvišim funkcionerima Trampove administracije, uključujući i savjetnika za nacionalnu bezbjednost Džona Boltona, kao i da je trenutno predsjednik nevladine organizacije “Zaustavimo islamizaciju Amerike”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana