Nešić prijetnjama iznudio asfaltiranje puteva?

N. Tomašević, D. Momić
Nešić prijetnjama iznudio asfaltiranje puteva?

Istočno Sarajevo - Vršilac dužnosti direktora “Puteva RS” Nenad Nešić (39) prijavljen je Okružnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu zbog sumnje da je natjerao direktora firme “Ilidža putevi” Dobrivoja Bratića da asfaltira određene puteve na području Ilidže i Istočnog Novog Sarajeva, saznaje “Glas Srpske”.

Nešić je ispitan u policiji u Istočnom Sarajevu, a vrijednost posla koji su uradili “Ilidža putevi” procjenjuje se na 150.000 KM.

Prema nezvaničnim informacijama, Nešić je prije nekog vremena došao kod Bratića u kancelariju i tražio asfaltiranje puteva za određena fizička lica, svoje ljude.

- To nije bilo planirano niti su za to bila obezbijeđena sredstva i potrebna dokumentacija. Nešić je raznim prijetnjama natjerao Bratića da asfaltira puteve. Navodno mu je i govorio da neće više biti direktor firme ako to ne uradi. Vrijeđao ga je i nazivao pogrdnim imenima - kazao je izvor blizak istrazi i dodao da se sve dešavalo neposredno prije opštih izbora u BiH.

Osumnjičeni Nenad Nešić nije želio da komentariše ove optužbe na njegov račun, dok je Dobrivoje Bratić rekao da želi sve da zaboravi.

- Ne želim da o tome pričam i dajem izjave. Bio je to ružan dan, ružno i tužno. Neka policija radi svoj posao - kazao je Bratić.

Iz Policijske uprave Istočno Sarajevo, navodeći inicijale, naveli su da Nešića sumnjiče za krivično djelo prinuda.

- Postoji sumnja da je N. N. ozbiljnom prijetnjom i vrijeđanjem prinudio direktora preduzeća iz Istočne Ilidže da obavi određene građevinske radove vrijedne 150.000 KM - saopšteno je kratko iz policije, ne navodeći detalje.

Nenad Nešić je inače kadar Demokratskog narodnog saveza (DNS). On je predsjednik Regionalnog odbora stranke za sarajevsko-romanijsku regiju.

Međutim, Nenad Nešić nije jedini direktor iz DNS-a koji je proteklih dana davao iskaze policiji. I direktor banjalučke regionalne deponije “Dep-ot” Novo Grujić je u srijedu uveče bio na informativnom razgovoru u Upravi kriminalističke policije MUP-a RS u Banjaluci.

Prema saznanjima “Glasa Srpske”, Grujić je saslušan u svojstvu svjedoka, ali ne zbog sumnje da je počinio nekakvu nezakonitost u preduzeću kojim rukovodi, već zbog prijave da je u nedjelju učestvovao u kupovini glasova za pojedine kandidate DNS-a.

Kazne

Prema Krivičnom zakoniku Republike Srpske za krivično djelo prinuda, za koje je osumnjičen Nenad Nešić, može biti izrečena kazna od godine do tri godine zatvora.

U njemu je navedeno da ko drugog silom ili ozbiljnom prijetnjom prinudi da nešto učini biće kažnjen novčanom kaznom ili do jedne godine zatvora.

- Ko ovo djelo počini uz prijetnje ubistvom, teškim povredama ili otmicom može dobiti do tri godine zatvora - navedeno je u zakoniku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana