Lavrov: Destabilizujuću ulogu u BiH igra Visoki predstavnik

Srna
Lavrov: Destabilizujuću ulogu u BiH igra Visoki predstavnik

Moskva - Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da protektorat u BiH, koji se održava zahvaljujući poziciji visokog predstavnika, onemogućava razvoj zemlje i ometa proces pomirenja.

“Destabilizirajuću ulogu u BiH igra visoki predstavnik”“, rekao je Lavrov za grčke medije, prenosi Tass.

Prema njegovim riječima, protektorat onemogućava njen razvoj, proces pomirenja, udaljava zemlju od strogog provođenja mirovnog sporazuma, iako je visoki predstavnik postavljen da bude njegov nadzornik. “Sada pokušavaju diskreditovati izbore u BiH, stvoriti utisak da je pobjeda lidera Srba u BiH Milorada Dodika nezakonita”, dodao je on. Lavrov je naglasio da jačanje prisustva NATO i EU na Balkanu vodi destabilizaciji Evrope. “Pozicija na Balkanu izaziva zabrinutost. Vidimo da NATO i EU ubrzavaju napore za dalje žosvajanjež regiona, od čijih zemalja se traži lažni izbor - ili sa Moskvom ili sa Vašingtonom i Briselom”, rekao je Lavrov. Takve aktivnosti, prema njegovim riječima, vode ka daljoj destabilizaciji strukture bezbjednosti u Evropi, rastu tenzija i javljanju novih linija razdvajanja.

Lavrov: Kosovo kvari ugled EU

Foto: Anadolija đ Lavrov: Kosovo kvari ugled EU

Nesposobnost EU da primora samoproglašeno Kosovo da ispuni svoje obaveze stavlja u pitanje sav ugled Brisela, izjavio je ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov.

“Kosovo i dalje predstavlja epicentar nestabilnosti na Balkanu. Priština ne samo da otvoreno sabotira realizaciju postignutih dogovora sa Beogradom, uz posredstvo EU, već preduzima i nove provokativne mjere”, rekao je Lavrov u intervjuu za grčke medije, a prenosi agencija “Sputnjik”.

Šef ruske diplomatije ukazao je i da se više od pet godina ništa ne dešava kada je riječ o stvaranju zajednice srpskih opština, a umjesto toga Priština uvodi takse na uvoz proizvoda iz Srbije i BiH i namjerava da formira vojsku koja će biti usmjerena upravo protiv Srba koji žive na sjeveru.

“Ta mjera je usmjerena upravo na stvaranje nemogućih uslova za preživljavanje kosovskih Srba”, istakao je Lavrov.

On je napomenuo i da rukovodstvo Srbije sprovodi izuzetno odgovornu politiku, uz obećanje da neće uvoditi recipročne mjere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana