Karan: Nisam rekao da je bila zadesna smrt

Svjetlana Šurlan
Karan: Nisam rekao da je bila zadesna smrt

Banjaluka - Direktor Zavoda za sudsku medicinu RS Željko Karan rekao je da potpuno stoji iza obdukcionog nalaza koji je uradio u vezi sa stradanjem Davida Dragičevića (21) iz Banjaluke i da nijednom riječju nije rekao da je to zadesna smrt, ubistvo ili samoubistvo.

- Nije tačno da sam rekao da nije nikako zadesna smrt, to je izvučeno iz konteksta. “Nije nikako” je bio odgovor na pitanje kako je okvalifikovana smrt. U svojoj dokumentaciji nigdje nisam napisao da je zadesna smrt - rekao je Karan koji je u petak saslušan na sjednici Anketnog odbora Narodne skupštine RS koji je formiran s ciljem sagledavanja svih relevantnih činjenica u vezi sa stradanjem Dragičevića. Karan je više od sat i po odgovarao na pitanja pet članova odbora i dva člana grupe “Pravda za Davida”.

- Nisu utvrđeni prelomi na tijelu Dragičevića, ali nisam radio reparaciju lica jer se ona radi samo u izuzetnim slučajevima. Uzeo sam dio pluća za patohistološki nalaz, a druge dijelove nisam zbog toga što nije bilo potrebe. Na osnovu utopljeničke pjene sam utvrdio da je utopljenje - kazao je Karan.

Dodao je da su uzeti krv i urin za toksikološki nalaz, te da nije uzeta voda iz pluća i sadržaj želuca.

- Skrining metoda kojom su analizirani krv i urin nije dokaz. Uzete uzorke tražili su iz MUP-a vjerovatno da ih šalju dalje, ali o tome nemam saznanja. Samo konfirmacioni nalaz može tačno pokazati stanje. Sastav vode iz Crkvene se mijenja iz minuta u minut i hemijska analiza vode iz pluća bi bila besmislena - rekao je Karan i dodao da nije utvrdio lomove vilice i zuba i da na tijelu nije bilo ujeda miševa.

Karan je kazao da je potvrda o smrti postala sporna, ali da se u situacijama kada se ne može precizno utvrditi vrijeme smrti piše posljednji operativni podatak kada je osoba bila živa.

- To služi za potvrdu, to je birokratija, to nije forenzički dokument. Ako nema vrijeme u potvrdi, ne možete preuzeti ostatke. Smatram da sam uradio maksimum u uslovima i vremenu u kojem radim. Stojim iza svega, nije vršen pritisak da nešto uradim drugačije - rekao je Karan.

Na pitanja o ponovljenoj obdukciji koju je obavio patolog sa VMA iz Beograda, Karan je rekao da je od njega tražen samo prostor u Zavodu za sudsku medicinu i da nema druge veze sa tim. On je ustvrdio da gotovo da nema razlika u dva nalaza obdukcije i da su različiti u odnosu na napuknuće na nosnoj kosti.

Načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS Darko Ilić rekao je na saslušanju da je sve napisao i zamolio da prije pitanja pročita izvještaj dostavljen Okružnom javnom tužilaštvu koje vodi istragu vjerujući da će ispitivanje biti jasnije, ali odbor to nije prihvatio. Odgovarajući na pitanja, Ilić je rekao da je uprava na čijem je čelu došla do toga da nema indicija o krivičnom djelu, te da su rukovodioci u MUP-u RS odlučili da o tome putem konferencije za medije obavijeste javnost.

- Nisam imao pisani nalaz doktora Karana i zato sam ga pozvao na pres-konferenciju. Tužilac ne učestvuje na pres-konferencijama MUP-a jer tu govorimo o nalazima MUP-a. Na mene niko nije vršio bilo kakav pritisak ni sada ni ranije - rekao je Ilić.

On je kazao da je više puta na pres-konferenciji rekao da su to saznanja u tom momentu i da je najvjerovatnije zadesna smrt.

  • Tehničar i Karan su rekli da je uzrok smrti utopljenje u vodi i da nema povreda koje se mogu dovesti u vezi sa uzrokom smrti. Utvrđivali smo alibije za sva lica, nismo našli osnov sumnje da se mogu povezati sa smrću. Sve zakonom predviđene radnje su preduzete i ne postoji indicija koja Filipa Ćuluma i drugo lice može dovesti u vezu sa tragičnom smrću Dragičevića. U ovom slučaju nema dokaza da je samoubistvo, a nema ni indicije da je ubistvo, zato se koristi termin zadesna smrt. Odgovorno tvrdim da ja i radnici kojima sam nadređen nismo imali propusta. Slažem se da sumnje postoje, ali treba postojati i osnov sumnje - rekao je Ilić i dodao da nema ni lični ni profesionalni razlog da bilo šta krije, te da nije bilo zahtjeva predsjednika RS ili drugih osoba da istraga bude zaustavljena ili nekako zaključena.

Nestanak i prvi rezultati istrage

Nestanak Davida Dragičevića prijavljen je 18. marta, a njegovo tijelo pronađeno je šest dana kasnije na ušću Crkvene u Vrbas. Policija je nakon toga objelodanila rezultate do kojih je došla istragom, ali su oni izazvali mnogo kontroverzi i nepovjerenja u porodici i javnosti, zbog čega je počelo okupljanje na Trgu Krajine u Banjaluci sa zahtjevom da bude otkrivena puna istina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana