Ji Ping, ambasador Kine u BiH: Dobar razvoj kulturne razmjene

Srna
Ji Ping, ambasador Kine u BiH: Dobar razvoj kulturne razmjene

Banjaluka - Ambasador Kine u BiH Ji Ping istakao je da se proteklih godina kulturna razmjena između Kine i Republike Srpske dobro razvija, te da u prilog tome idu brojni realizovani projekti u ovoj oblasti.

Ping je naveo da je zvanično otvoren Konfucijev institut na Univerzitetu u Banjaluci, dok je je katedra za sinologiju na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu postala jedna od najpopularnijih, a kineski jezik je uvršten kao drugi strani jezik u osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj.

“Sve navedeno se nije moglo realizovati bez lične brige i napora predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika”, rekao je Ping obraćajući se gostima prije početka kocerta Ansambla pjesme i plesa narodnosti “Ksinganmeng” iz Unutrašnje Mongolije, koji je priređen u Banjaluci povodom obilježavanja Kineske nove godine.

Ji Ping je istakao da je Kineska nova godina najsvečaniji tradicionalni festival kineskog naroda.

“Drago mi je što sam u Banjaluci i imam priliku da ovaj naš festival proslavim sa našim dragim prijateljima u Republici Srpskoj”, rekao je Ping.

On je dodao da kulturna razmjena u korist približavanja dva naroda ima veliki značaj za unapređenje prijateljske saradnje, te da mu je velika čast što su umjetnici Ansambla “Ksinganmeng” u prilici da pred banjalučkom publikom izvedu svoj performans.

“Vjerujem da će njihov izvrstan nastup doprinijeti većem razumijevanju o raznolikosti i inkluzivnosti kineske kulture”, rekao je Ping.

On je dodao da je prema kineskom lunarnom kalendaru ova godina - godina svinje, koja, kao jedna od 12 znakova kineskog horoskopa, simbolizuje bogatstvo i sreću.

“Zato ovu priliku koristim da građanima Republike Srpske poželim puno sreće u ovoj godini, te još bolje rezultate u saradnji sa kineskim narodom”, rekao je Ping.

On je zahvalio rukovodstvu Republike Srpske što daje doprinos unapređenju ekonomske saradnje i kulturne razmjene sa Kinom.

“Naša očekivanja za ovu godinu su da nastavimo da jačamo dobru saradnju u oblastima ekonomije, kulture i ostalih oblasti sa Republikom Srpskom”, rekao je Ping.

Koncertu u Kulturnom centru Banski dvor prisustvuje i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, ministri u Vladi Republike Srpske, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, te brojni predstavnici kulturnog i političkog života Srpske.

Prije svečanog koncerta na platou ispred Banskog dvora u Banjaluci povodom Kineske nove godine priređen je vatromet.

Osim brojnih građana, vatromet su posmatrali predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, kineski ambasador u BiH Ji Ping i ministri u Vladi Srpske.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana