Hrvatska probija rokove za gradnju mosta na Savi

Marijana Miljić
Hrvatska probija rokove za gradnju mosta na Savi

Banjaluka - Hrvatska je rok za izdavanje građevinske dozvole za gradnju mosta na rijeci Savi kod Gradiške pomjerila za kraj proljeća, iako je ranije najavljeno da će dozvola biti gotova najkasnije do polovine marta.

Na sastanku zvaničnika RS, BiH i Hrvatske krajem juna prošle godine u Gradišci rečeno je da će gradnja mosta na Savi početi do kraja 2018. te da će najkasnije do proljeća ove godine biti gotova građevinska dozvola i raspisan tender za izbor izvođača radova. Međutim, u Hrvatskoj sada imaju nove rokove.

- "Hrvatske ceste" zatražile su izmjenu lokacijske dozvole i uskoro se očekuje da će ona biti izdata od nadležnog ministarstva. Na tenderskoj dokumentaciji rade "Hrvatske caste", zajedno sa kolegama iz BiH i ulažu napore da sve bude pripremljeno i da u objavu krene krajem proljeća ove godine, a najkasnije do tada biće izdata i građevinska dozvola - kazali su u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Hrvatske, gdje nisu ni odgovorili na pitanje kada se uopšte može očekivati gradnja mosta na Savi.

Podsjetili su da su radne grupe Hrvatske i BiH u vezi sa realizacijom ovog projekta redovno sastaju i sarađuju na pripremi tenderske dokumentacije te da međusobno koordinišu sve aktivnosti s ciljem što brže realizacije projekta koji će bolje saobraćajno povezati pogranično područje dviju zemalja.

U preduzeću "Autoputevi RS" najavili su da će 13. marta u Sarajevu radna grupa nastojati da uskladi tendersku dokumentaciju za gradnju mosta na Savi.

- Nakon toga, očekujemo da Hrvatska izda građevinsku dozvolu i da bude raspisan tender za izvođača radova i nadzor nad radovima - kazali su u "Autoputevima RS".

Priča o izgradnji mosta na Savi dužine 463 metra traje još od 2004. godine, a RS je uradila sve što je bilo u njenoj moći i nadležnosti da pripremi realizaciju projekta. BiH je već dobila 6,8 miliona evra kroz investicioni okvir za zapadni Balkan. Hrvatska, osim za pola mosta, treba da obezbijedi novac i za izgradnju pristupne saobraćajnice do čvora Okučani duge oko 9,5 kilometara, za šta će joj biti potrebno više od 40 miliona evra.

Vrijednost projekta

Projekat izgradnje mosta na Savi kod Gradiške sa pristupnim saobraćajnicama vrijedan je 64 miliona, a vrijednost samog mosta je 23,2 miliona evra. Ovaj most predstavlja saobraćajnu žilu kucavicu za RS, a posebno za Gradišku. Njegovim završetkom autoput Banjaluka - Gradiška bio bi spojen sa autoputom Zagreb - Beograd, dok bi Gradiška konačno prodisala i riješila se saobraćajnog kolapsa, s obzirom na to da je trenutni prelaz preko Save smješten u njenom centru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana