U Guti 300 poginulih, Moskva traži hitan sastanak SB UN

U Guti 300 poginulih, Moskva traži hitan sastanak SB UN 21.02.2018 22:10 | B92

Moskva - Rusija je predložila da se u SB Ujedinjenih nacija sutra održi hitan sastanak o situaciji u istočnoj Guti, predgrađu sirijske prestonice Damaska.

Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja iznio je predlog na sastanku Savjeta bezbjednosti UN, posvećenom miru i bezbjednosti u svijetu, prenosi TAS.

"Imamo konkretan predlog", rekao je ruski diplomata i naveo da Moskva traži da se sazove otvorena sjednica Savjeta bezbjednosti kako bi se razgovaralo o situaciji u istočnoj Guti.

"Mislim da je to neophodno imajući u vidu zabrinutosti koje smo danas čuli, tako da će sve strane moći da predstave svoje stavove i razumijevanje situacije i predlože rješenja", rekao je Nebenzja.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je u debati pozvao strane da hitno prekinu sukobe u istočnoj Guti, kako bi mogla da se dostavi humanitarna pomoć stanovništvu.

Uslijed velike štete u istočnoj Guti, do koje je dovelo bombardovanje sirijskih snaga, ljekari su primorani da koriste lijekove kojima je istekao rok trajanja i da se "grebu za vodu", a broj poginulih dostigao je 300 za tri dana, piše CNN.

Najmanje 260 osoba je ubijeno, a 500 povređeno od ponedjeljka do utorka uveče u istočnoj Guti, enklavi pod kontrolom pobunjenika, saopštilo je danas Sirijsko-američko medicinsko društvo (SAMD).

Međutim, iz grupe za praćenje događaja u Siriji "Damask medija centar" rekli su za CNN da je danas prijavljeno još 45 žrtava u istočnoj Guti.

Intenzivno bombardovanje proteklih nedjelja istočne Gute, oblasti za koju Si-En-En navodi da je godinama pod opsadom režima Bašara el-Asada, izazvalo je osude širom svijeta.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenal tvrdi da su tamo pričinjeni "nepodnošljivi ratni zločini" u "epskim razmjerama", dok je Dečji fond UN (Unicef) objavio prazno saopštenje, a u fusnoti je naveo da nema riječi kojima bi opisao "patnju djece".

Generalni sekretar Un Antonio Gutereš opisao je situaciju u istočnoj Guti kao "pakao na zemlji".

Skoro 400.000 ljudi zarobljeno je u istočnoj Guti, a mnogima od njih potrebna je humanitarna pomoć, upozoravaju Ujedinjene nacije.

Proteklih dana porodice su se povukle u improvizovana podzemna skoništa sa ograničenim pristupom hrani i vodi dok pokušavaju da se sklone od intenzivnog bombardovanja.

Kako navodi SAMD, 13 zdravstvenih objekata je bilo meta napada u ponedjeljak i utorak.

Od tih objekata, četiri su u potpunosti uništena, a dva su privremeno obustavila svoje aktivnosti.

SAMD ističe da je izgubio tri zdravstvena radnika u napadima.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica