Praunuk francuskog generala: Sramota me pred Srbijom

Agencije
Praunuk francuskog generala: Sramota me pred Srbijom

Pariz - Pjer Tranije, praunuk francuskog generala iz Prvog svjetskog rata, uputio je juče pismo francuskom predsjedniku Emanuelu Makronu u kojem osuđuje protokol obilježavanja vijeka od kraja Prvog svjetskog rata.

Savez Srba Francuske objavio je to pismo u cjelosti na svom nalogu na “Fejsbuku”, ističući da je njegov pradeda, general Šarl Tranije, s francuskom konjicom i srpskim trupama oslobodio Niš, Skoplje, Prokuplje i Svilajnac.

- Prilikom svečane komemoracije 11. novembra 2018, ukazali ste čast mnogim šefovima država. Međutim, osjećam u svom tijelu i svojoj krvi sramotu koju ste učinili gospodinu Aleksandru Vučiću, predsjedniku Srbije, čijoj se mirnoći divim. Na njegovom mjestu, napravio bih neviđen skandal. Koja velika pobjeda na zapadnom frontu bi opravdala njemačku kapitulaciju 1918. godine? - piše Pjer Tranije u pismu francuskom predsjedniku Emanuelu Makronu.

Tranije ukazuje da su njegov pradjeda i general Franše D'Epere sa srpskim generalima “po cijeni nevjerovatnih patnji izvojevali predaju i kapitulaciju bugarske vojske, zarobili jedanaestu njemačku armiju, kapitulirale su i Turska i Austrija otvarajući put do Berlina”.

Rat je, navodi, dobijen na istočnom Solunskom frontu, a Njemačka, nije se više mogla nositi sa sukobom.

- Heroji tog rata su francuski, srpski, grčki, engleski i italijanski vojnici. Oni koji je trebalo da budu počastvovani u ovoj stogodišnjici su upravo Srbi koje ste isključili, Englezi, Grci, Italijani i, naravno, Amerikanci. Podsjećam Vas da su se Rusi povukli 1917. godine - stoji u pismu.

Pjer Tranije postavlja pitanje “gdje je Francuska” i da li je postala “rob Sjedinjenih Američkih Država”.

- Vi ste ukazali čast našim neprijateljima umjesto našim osvjedočenim pijateljima! Kakva niskost. Znajte da su Srbi ponosni i veoma vezani za Francusku, ali Vi želite završiti potkopavanje odnosa, posao koji je pokrenuo Žak Širak - navodi se u pismu Tranijea predsjedniku Francuske.

Potpisnik pisma ističe da se stidi zato što je služio “mlitavu državu dok je u mornarici mislio da služi časnu zemlju”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana