Piđdemon: Unija nije uspjela da zaštiti osnovna prava Katalonije

Srna
Piđdemon: Unija nije uspjela da zaštiti osnovna prava Katalonije

Kopenhagen - EU nije uspjela da zaštiti osnovna prava Katalonije, izjavio je bivši lider španske pokrajine Karles Puđdemon.

On je studentima Univerziteta u Kopenhagenu, tokom prve posjete inostranstvu od kada je napustio Španiju i otišao u Brisel 30. oktobra, rekao da je EU pokazala neuspjeh u suočavanju sa krizama unutar i izvan svojih granica.

"EU je uspješna u promovisanju slobode, demokratije, prosperiteta i blagostanja na našem kontinentu. Međutim, svi smo svjesni neuspjeha svaki put kad dođe do krize", rekao je Puđdemon.

Bivši predsjednik Katalonije i lider pokreta za nezavisnost španske pokrajine dodao je da su građani ranije bili svjedoci neuspjeha EU da se zaštite osnovna prava u Grčkoj, Ukraniji, zatim u toku krize sa izbjeglicama i, konačno, u Kataloniji, prenosi AFP.

Puđdemonu se sprema hapšenje u Španiji, gdje je optužen za pobunu, secesionizam i zloupotrebu javnih fondova, zbog svoje uloge u planovima za otcjepljenje Katalonije.

Katalonci su 1. oktobra prošle godine većinski izglasali otcjepljenje Katalonije od Španije, a regionalna Vlada je 27. oktobra proglasila nezavisnost, nakon čega je Puđdemon otputovao u Brisel.

Vlasti u Madridu su referendum proglasile nevažećim i uvele direktnu kontrolu nad pokrajinom.

Španska Vlada je raspisala vanredne izbore u pokrajini, ali su stranke koje se zalažu za samostalnost ponovo osvojile najviše mjesta u regionalnom parlamentu.

Katalonski parlament je predložio da se Puđdemon ponovo izabere za regionalnog predsjednika i da iz Brisela upravlja Katalonijom, što su vlasti u Madridu kategorično odbacile.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana