Neupitni dobri odnosi Vatikana sa Ruskom pravoslavnom crkvom

Srna
Neupitni dobri odnosi Vatikana sa Ruskom pravoslavnom crkvom

Rim - Viši diplomata Vatikana rekao je danas da održanje dobrih odnosa sa Ruskom pravoslavnom crkvom predstavlja prioritet za Vatikan i to se neće dovoditi u pitanje nakon uspostavljanja nove ukrajinske pravoslavne crkve.

"Vatikan odlično razumije situaciju, a uspostavljanje veza sa nekanonskom ukrajinskom crkvom nanijeće štetu odnosima sa Ruskom pravoslavnom crkvom. Vatikan će se rukovoditi svojim prioritetima sa ciljem održanja dobrih odnosa sa Moskovskom patrijaršijom", rekao je diplomata agenciji TASS, dodajući da je papa Franjo uvijek isticao jedinstvo katoličkih i pravoslavnih hrišćana.

Diplomata je potvrdio da je papa primio pismo koje je patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril uputio crkvenim poglavarima u svijetu, generalnim sekretarima UN i OEBS-a i liderima Francuske i Njemačke, u kojem je skrenuo pažnju na kršenje prava sveštenika i vjernika Ukrajinske pravoslavne crkve.

On je istakao da je moguće da će uslijediti odgovor na pismo.

U Kijevskoj katedrali uspostavljena je 15. decembra nova nekanonska ukrajinska pravoslavna crkva pod supervizijom Carigradske patrijaršije, a uz pomoć ukrajinskih vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana