Glasanje u Savjetu bezbjednosti odloženo, Merkelova i Makron će zvati Putina

 Glasanje u Savjetu bezbjednosti odloženo, Merkelova i Makron će zvati Putina 23.02.2018 19:13 | Agencije

Njujork - Savjet bezbjednosti UN odložio je glasanje o rezoluciji koja zahtjeva 30 dana primirja u Siriji kako bi bilo omogućena dostava pomoći i evakuacija povređenih.

To je izjavio kuvajtski predsjednik misije UN. Glasanje je, kako prenosi Rojters, odloženo za najmanje sat vremena.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je Rusija spremna da se usaglasi sa rezolucijom Savjeta Bezbjednosti Ujedinjenih nacija o Siriji, ali da joj je potrebna garancija o prekidu vatre.

"Nema garancije da (pobunjenici) neće nastaviti da pucaju u naseljenim oblastima Damaska. Zato, da bi rezolucija bila efikasna, a mi smo spremni da se usaglasimo sa tekstom koji će je takvom učiniti, mi predlazemo formulu koja bi prekid vatre učinila realnim, zasnovanu na garancijama svih koji se nalaze u istočnoj Guti i izvan istočne Gute", rekao je Lavrov povodom rezolucije o prekidu vatre, prenosi Rojters.

Lideri Francuske i Njemačke pisali su ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da zatraže njegovu podršku za zasijedanje Saveta bezbjednosti Ujedinjenih nacija kojim će se pozvati na hitan prekid vatre u Siriji, saopštio je neimenovani izvor iz Jelisejske palate.

Odvojeni diplomatski izvori saopštili su da njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron planiraju da zajedno pozovu Putina posle podne, u zavisnosti od ishoda glasanja u Ujedinjenim nacijama.

Izvor iz Jelisejske palate saopštio je da dvoje evropskih lidera razgovaraju sa Rusijom kako bi se postarali da ona ne bi blokirala tekst.

Svjetski lideri su u četvrtak na sjednici Savjeta bezbjednosti UN pozvali na hitan prekid vatre u Siriji, dok vladine snage napadaju istočna predgrađa Damaska koja kontroliše opozicija, a proteklih dana poginulo je na stotine ljudi.

Šef humanitarnih operacija UN Mark Loukok podneo je izvještaj Savjetu o, kako je rekao, "humanitarnoj katastrofi koja se odvija pred našim očima" u predgrađu istočna Guta, prenio je AP.

Švedska i Kuvajt su zatražili da se glasa o rezoluciji kojom bi se naložilo 30-dnevno primirje kako bi humanitarne agencije mogle da dostave pomoć i evakuišu ranjene i bolesne iz područja pod opsadom.

Ruski ambasador u UN, Vasili Nebenzja, na čiji zahtjev je sazvana današnja sjednica, uložio je amandmane na rezoluciju u posljednjem trenutku, navodeći da predložena rezolucija "jednostavno nije realna".

On je takođe optužio svjetske medije za masovnu kampanju dezinformisanja koja ignoriše, kako je rekao, da su se na hiljade boraca, uključujući ekstremiste Al Kaide, sklonili u istočnu Gutu odakle napadaju prestonicu.

Članovi Savjeta bezbjednosti su saopštili da moraju da razmotre ruske predloge, a švedski ambasador u UN Olog Skog rekao je da će se o rezoluciji vjerovatno glasati sutra.

Da bi rezolucija bila usvojena, potrebno je da dobije devet glasova za i da na nju ne stave veto Rusija, Kina, Ujedinjene nacije, Britanija i Francuska.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica