U kojoj dobi mladi u Evropi napuštaju domove svojih roditelja: BiH je među najstarijim

GS
Foto: Ilustracija

Zanimljiva mapa podijeljena na Instagramu i TikToku prikazuje prosječnu doba ljudi u kojoj napuštaju dom svojih roditelja, a za BiH je to doba od 30 godina.

 

Najviše godina kad napuštaju dom roditelja imaju Crnogorci, a prosječna dob iznosi 33 godine prema spomenutoj mapi. U suprotnosti s Crnom Gorom, najranije se osamostaljuju Šveđani i to sa 17 godina u prosjeku.

Kada se radi o Bosni i Hercegovini prosjek godina u kojima napuštaju dom svojih roditelja iznosi 30, a isti prosjek godina važi za Italiju i Portugal.

Uzevši u obzir podatke za ostale zemlje Evrope, BiH spada među zemlje na vrhu liste - odnosno one u kojima mladi najkasnije napuštaju roditelje. Ispred su samo Hrvatska i Crna Gora.
Govoreći o zemljama Balkana - u Hrvatskoj je prosjek godina za osamostaljivanje 32, Srbiji 29, a Albanija, Makedonija, Grčka i Bugarska imaju istu prosječnu doba - 28 godina.
Među državama u kojima mladi najranije napuštaju dom roditelja su prethodno spomenuta Švedska s prosjekom od 17 godina, slijede Norveška s 20, Danska s 21, Finska s 22, Potom Belgija, Islad i Estonija s 23, prenosi Kliks

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by RH or JH (@ishowgeography)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana