U Jugoslaviji su nekada svi ovo nosili, danas sličan predmet košta 1.000 evra

GS
Foto: 24sata

Ljetovanje u Jugoslaviji nekada je bilo nezamislivo bez mnoštva proizvoda koji danas na plažama više nisu poželjni. Uz mnoštvo hrane, neizostavne su bile i gumene sandale koje je proizvodila splitska "Jugoplastika".

Ova lagana, ali poprilično neudobna, obuća proizvodila se u milionima primjeraka tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka.

"Jugoplastika" je u svojim najboljim danima proizvodila 3.200 različitih artikala, mahom od plastike i gume. Zapošljavala je oko 13.000 radnika, a prihodi su joj bili veći od 320 miliona evra godišnje.

Naravno, s privatizacijom te ratnim previranjima, firma je nestala, ali njihovi proizvodi su opstali. Gumeni, poluprozirni materijal u raznim bojama i metalna kopča koja je redovno rđala u dodiru s morskom vodom, bio je dobitna kombinacija u borbi protiv oštrog kamenja na plažama ili ježeva u moru. No, teško je reći da su sandale "Jugoplastike" bili trend ili modni hit, s obzirom da im je cijena bila, pretvorivši dinare i kune, a zatim i u evre, oko 5,30 evra.

I Guči je imao svoje

Ovih sandala se, osim u muzejskim postavama s retro tematikom, može pronaći po podrumima i tavanima mnogih domaćinstava širom bivše Jugoslavije. Mnogi u njima vide uspomenu na neko drugo vrijeme, dok su bili mlađi. No, danas gumene sandale u svijetu postaju dio visoke mode, rezervisan samo za ekskluzivne kupce dubljeg džepa.

Još prije dvije godine, čuveni italijanski brend Guči na tržište je lansirao vlastite gumene sandale, vrlo nalik onima rađenim u splitskoj tvornici. No, ono što ih razlikuje jeste cijena. Naime, Gučijev se model u to vrijeme prodavao za otprilike 460 evra, piše "After5.hr".

Ali, to nije sve. Ovog proljeća brend "The Row" plasirao liniju gumenih sandala (s kožnim đonom, doduše) po cijeni od 1.000 evra. Ljubitelji mode razgrabili su ovaj proizvod, a zainteresovanih je toliko da postoji poduža lista čekanja.

Sandale naziva Mara Flat dolaze u četiri boje, a modni znalci sa portala "Miss7", tvrde da će ih biti teško naći na sniženju. Ističu kako ima i jeftinijih modela.

Pitanje je koliko bi danas koštale gumene sandale "Jugoplastike", s obzirom na promjenu tri valute u trideset godina i stalnu inflaciju. Ali, čini se da ne bi bile samo obuća za plažu već i istaknuti modni detalj mnogih viđenijih osoba i onih koji drže do mode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana