Pet osobina koje dijete najčešće nasljeđuje od tate

ATV
Foto: Ilustracija

Iako nije od nekog velikog značaja, niti se u krajnjem slučaju na to može uticati, roditeljima, a i onima koji to nisu, uvijek je zabavno da pričaju o tome na koga liči dijete.

"Ista je tata, vidi kako je visoka", "On ima isti osmijeh kao tata", samo su neke od rečenica koje roditelji čuju na ovu temu.

Mame i tate na dijete prenose različite gene i njihove varijacije, koji utiču na brojne stvari, između ostalog i na fizički izgled. Evo koje stvari djeca češće nasljeđuju od oca nego od majke:

1. Osmijeh

Ako vaš partner ima lijep osmijeh i voljeli biste da ga vaše dijete naslijedi, vjerovatno će vam se ispuniti želja – ovo je jak gen i tata ga veoma često prenese na svoje dijete.

2. Visina

I visinu mališani mnogo češće nasljeđuju od oca nego od majke, a za to postoje i naučni dokazi. Naime, postoji više od 700 varijacija gena koje utiču na visinu djeteta.

3. Krivi zubi

Stručnjaci kažu da dijete češće nasljeđuje kvalitet i izgled zuba od tate, nego od mame. U tom smislu, od tate više zavisi da li će mališan imati krive zube ili prave, bijele bisere.

4. Kijanje

Ako ste se ikad pitali zašto neki ljudi kijaju kada pogledaju u sunce ili neku drugu svjetlost, znajte da to često nasljeđuju od svog oca.

5. Otisak prsta

Nijedan otisak prsta nije identičan, ali djetetov otisak je veoma sličan tatinom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana