Ovo su najčešći razlozi zbog kojih su ljudi širom svijeta zabrinuti

GS
Foto: ILUSTRACIJA

Agencija za ispitivanje javnog mnijenja Ipsos provela je istraživanje pitajući ljude šta ih najviše zabrinjava.

 Istraživanjem, čije su rezultate objavili i u Svjetskom ekonomskom forumu (WEF), je bilo obuhvaćeno 19.000 punoljetnih osoba iz 28 država.

Očekivano, najveću zabrinutost izaziva pandemija koronavirusa.Potom slijede nezaposlenost, siromaštvo i socijalna nejednakost, prenosi portal Kliks.

Među najčešćim uzrocima zabrinutosti su i politička i finansijska korupcija.Iznenađujuće je da je samo 15 posto ispitanika zabrinuto zbog klimatskih promjena.

Zbog klimatskih promjena najviše su zabrinuti Njemci, njih 36 posto, a potom Kanađani i Australci, njih 31 posto.Većina ispitanika je pesimistično kada je u pitanju način kojim se upravlja njihovom državom.

Više od 64 posto njih smatra da se zemljom upravlja u pogrešnom smjeru. Broj onih koji tako misle je porastao u odnosu na januar ove godine, kada ih je bilo 62 posto, i august prošle godine, kada ih je bilo 57 posto.

Od jula ove godine optimizam je najviše naglo splasnuo u Velikoj Britaniji, Izraelu, Turskoj, Poljskoj, Sjedinjenim Američkim Državama, Njemačkoj i Kanadi.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana