Ovi pokloni su uvijek dobrodošli mladencima, a luk i ove grančcice obavezno staviti u cvijeće zbog uroka

GS
Ovi pokloni su uvijek dobrodošli mladencima, a luk i ove grančcice obavezno staviti u cvijeće zbog uroka

Ranije su se uglavnom poklanjali ručni radovi – stolnjaci, peškiri, milje, uz buket prvog procvjetalog proljećnog cvijeća

Posjećivanje mladenaca podrazumeva još i donošenje poklona. Ovaj običaj je novijeg datuma i nastao je u gradu, ali su ga ubrzo prihvatili i ljudi na selu. Obično se donose pokloni da bi se pomoglo paru da započne zajednički život.

Ideja je da se ovim poklonima pomogne mladencima da opreme i upotpune svoj dom. Ne morate pretjerivati sa poklonima niti kupovati nešto veliko kao što su pokloni za svadbu.

Ranije su se uglavnom poklanjali ručni radovi – stolnjaci, peškiri, milje, uz buket prvog procvjetalog proljećnog cvijeća. U buketić su se obično dodavale grančice drena, hrasta i bijelog luka – simboli zdravlja, dugog života i zaštite od uroka. Danas se uglavnom donose kućanski aparati, prenosi K1

Pošto ovaj običaj nalaže da mladence posjećuju samo najbliži, verovatno znate šta paru nedostaje, pa je najzgodnije da im upravo to i kupite.

Neki od poklona su uvek dobrodošli – na primjer, manji kućni aparati – aparati za kafu, tosteri, aparati za pravljenje smutija, ketleri i slično. Nećete pogrešiti ni sa aparatom za prečišćavanje vazduha, escajgom ili setom za ručavanje.

Kakav god poklon da odaberete, niste pogriješili, jer se uvek cijeni vaša namera i činjenica da ste se sjetili da ovaj dan proslavite sa mladencima.

Prema starim vjerovanjima, na ovaj dan bi mlade parove trebalo da posjete svi oni koji su bili gosti na vjenčanju. Kako su se vremenom običaji i tradicija mjenjali, danas novovenčane parove obično posjećuju samo najbliži – uža porodica, kumovi i bliski prijatelji. Nekada su dolazile još i bake koje nisu bile na svadbi – zbog njihovog dugog bračnog života.

Iako se narodna vjerovanja vezuju za to da se praznik slavi u domu mladenaca, ponekad se parovi odlučuju da ga proslave u restoranu ili kafiću.

Najpoznatiji i najočuvaniji običaj vezan za Mladence je da žene ustaju rano i mese kolačiće od pšeničnog brašna. Ovi kolačići se zovu mladenčići i simbolizuju srećan, sladak i dug bračni život. Kolači se premazuju medom i nude svim gostima koji na taj dan dođu u kuću mladog para.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana