Njena slava ne blijedi - kraljica rokenrola će proslaviti 82. rođendan

Srna
Njena slava ne blijedi - kraljica rokenrola će proslaviti 82. rođendan

Legendarna američka pjevačica i glumica Tina Tarner proslaviće svoj 82. rođendana 26. novembra.

Njen nevjerovatni upjeh, i neponovljiv glas donijele su joj titulu "Kraljice rokenrola", a svoj životni ritam pronašla je u žanrovima "bluz" i "soul", pa je i dan danas smatraju za zvijezdu čiji glas ne blijedi.

Svoju muzičku karijeru započela je u tinejdžerskim godinama kada se preselila u američki grad Sent Luis i postala dio bluz scene.

Ubrzo je upoznala i Ajka Tarnera tokom jednog nastupa njegovog benda "Kings of Rxythm", 1965. godine, a saradnja sa njim se odmah rodila.

Nakon ovog sudbonosnog susreta, nova zvijezda bluz scene je rođena, a njena ličnost, pojava i harizma ne prestaju da blistaju ni dan danas.

Tina i Ajk su se vjenčali 1962. godine, a u prvim godinama svog zajedničkog života bili su veoma popularni i uspješni.

Međutim, njihov brak nije dugo potrajao, te su se razveli 1978. godine.

Prema navodnim informacijam, Tina je trpjela fizičko maltretiranje od bračnog partnera, a nije ni tajna da ju je tokom zajedničkog života varao.

Godine 1984. američka pjevačica je doživjela svjetsku slavu kada je objavila debitantski solo album pod nazivom "Private Dancer ".

Ovo remek-djelo prodato je u više od 20 miliona kopija širom sveta, što joj je donijelo tri Gremi nagrade, kao i nagradu za najbolji ženski glas za pjesmu "What’s Love Got to Do with It ".

Spomenuti singl postao je njen zaštitni znak, pa je novije generacije prepoznaju upravo po njemu.

Najveći muzički hitovi u njenoj karijeri , pored već spomenutog su: "Simply the best" ili "The Best", "Proud Marry", " I don't Wanna Loose you", "1984", " Private Dancer", "I Can't Stand the Rain", "Help", "River deep- Mountain High" singl koji je otpevala sa Ajkom Tarnerom, "We Don't Need Another Hero ", kao i mnogi drugi.

Podsjetimo, slavna pevačica se od svoje muzičke karijere, ali i od svojih fanova oprostila u 81. godini života i to sa riječima:

"Želim da se oprostim sa svojom publikom. Da im kažem zbogom i zahvalim za sve. I to će biti moj kraj, moj posljednji oproštaj".

Tim povodom je za "HBO" snimila dokumentarni film u kojem priča svoju životnu priču.

Ovaj film zapravo je njeno posljednje obraćanje javnosti i oproštaj od publike. U filmu kaže da želi da stupi u posljednje poglavlje svog života - bez reflektora.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana