Nepoznati detalji iz kraljičinog života: “Ja sam joj razgazila cipele”

Srna
Nepoznati detalji iz kraljičinog života: “Ja sam joj razgazila cipele”

Jedna od najbližih saradnica britanske kraljice Elizabete II u svojoj knjizi otkrila je manje poznate stvari iz njenog života, tajne o kraljičinom oblačenju, istorijsku scenu sa tajnim agentom Džejmsom Bondom i ulozi čaja u odjeći za kraljevsko krštenje.

Angela Keli, osoba od povjerenja kraljice Velike Britanije, otkrila je u svojoj knjizi “Druga strana novčića: Kraljica, stilistkinja i odjeća”, kako izgleda saradnja sa kraljicom koja je Keli dala blagoslov da podeli priču o njihovom odnosu.

Zanimljive dijelove knjige objavio je časopis Hello. Keli oblači kraljicu od 2002. godine, a u knjizi je otkrila da često nosi kraljičine cipele kako bi ih razgazila.

“Kraljica ima malo vremena za sebe i nema vremena da razgazi cipele, pa je ovo logično rješenje, posebno zato što nosimo isti broj cipela”, otrkila je Keli.

Keli kaže da je kraljici trebalo samo pet minuta da razmotri mogućnost pojavljivanja u sceni sa Danijelom Krejgom u ulozi agenta 007 tokom otvaranja Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine.

“Bila je oduševljena tom idejom i odmah je pristala. Pitala sam je da li želi ulogu u kojoj će nešto da kaže. Bez ramišljanja mi je odgovorila: 'Naravno da moram nešto da kažem, na kraju krajeva, ipak on dolazi da me spasi”, napisala je Keli.

Zatim sam je pitala šta bi više voljela da mu kaže: “Dobro veče, Džejms” ili “Dobro veče, gospodine Bond”, a ona se odlučila za drugu verziju.

“Nekoliko minuta nakon toga obavijestila sam reditelja o kraljičinoj odluci, a on je zamalo pao sa stolice kad sam mu saopšila da je jedini kraljičin zahtjev da izgovori čuvenu rečenicu “Dobro veče, gospodine Bond”.

Čuvenim konjičkim trkama u Askotu kraljica uvijek prisustvuje zajedno sa svim članovima kraljevske porodice. Riječ je o prestižnom događaju koji u Velikoj Britaniji uvijek privuče veliku pažnju. Ali nisu jedini razlog samo konji i trke, već i opklade u vezi sa bojom kraljičinog šešira.

Keli piše kako je čula da postoje opklade pa je od vlasnika kladionica zatražila da se dogovore o posljednjem trenutku do kada je moguće uplatiti opkladu. Čak je u palati znala da ostavlja više šešira u različitim bojama, kako niko ne bi otkrio koji će kraljica taj dan da nosi.

“Sastala sam se sa vlasnikom kladionica. Dogovorili smo se da se opklade na boju kraljičinog šešira zatvore u tačno određeno vrijeme kako niko ne bi mogao da vara”, napisala je Keli.

Kraljica se sa bivšom prvom damom Sjedinjenih Američkih Država srela 2009. godine. Mediji su pisali da je kraljica zanemarila protokol jer su se Mišel i ona zagrlile, ali Keli tvrdi da je to daleko od istine.

“Kraljica je, zapravo, instinktivno i prirodno iskazala naklonost i poštovanje prema drugoj velikoj ženi i u tom slučaju protokol ne mora strogo da se poštuje”.

“Kad se osjeti bliskost ili domaćin posjete pomogne kraljici da se popne uz stepenice, riječ je o ljudskoj dobroti koju kraljica uvijek toplo pozdravlja”, istakla je Keli.

Mišel Obama je u svojim u memoarima pod nazivom “Becoming” napisala da je zagrljaj uslijedio pošto su se ona i kraljica jedna drugoj požalile na to da ih nakon cjelodnevnog boravka u cipelama sa visokim potpeticama bole noge.

“Mi smo bile samo dvije dame koje muče njihove cipele”, napisala je Obama.

Keli je u knjizi otkrila i da je jaki jorkširski čaj pomogao u kreiranju replike kraljevske odjeće za krštenje koju je prvi put 2008. godine koristio Džejms, sin princa Edvarda.

“Kako bismo bili sigurni da odjeća za krštenje izgleda autentično, obojili smo tkaninu jakim jorkširskim čajem, zapravo, najjačim koji smo uspjeli da pronađemo”, otkrila je Keli.

“Tkaninu smo stavili u malu posudu, napunili je hladnom vodom i u nju stavili vrećicu čaja, pa je ostavili jedno pet minuta dok boja nije postala savršena”.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana