Naučnici otkrili kako uspavati bebu za 13 minuta

GS
Foto: Ilustracija

Dijete treba priljubiti uz tijelo i nositi ga pet minuta ujednačenim tempom bez naglih pokreta, napisali su znanstvenici u časopisu Carent Bajolodži.

Kad dijete zaspi roditelj ga i dalje treba držati u naručju te ostati sjediti još pet do osam minuta prije nego što ga položi u kolijevku.

– Mnogi roditelji pate zato što im dojenčad noću plače – rekla je jedna od autorica studije Kumi Kuroda sa znanstvenog instituta Riken u Japanu.

– To je velik problem, posebno za neiskusne roditelje, koji može znatno podići nivo roditeljskog stresa i u rijetkim slučajevima čak dovesti do zlostavljanja djeteta – rekla je.

Kuroda i njezine kolege su pratili kako djeca reaguju u četiri situacije: dok ih majke drže u naručju krećući se u isto vrijeme , dok ih drže u naručju u sjedećem položaju, dok leže u dječjem krevetiću i u situaciji kad se nježno ljulja. Njihovo ponašanje snimale su kamere, a uređaji za EKG mjerili su im otkucaje srca.

Uplakana djeca smirila su se već nakon 30 sekundi nošenja, a otkucaji srca su im im se usporili. Sva su djeca prestala plakati, a pola ih je zaspalo. No, kad su ih majke odmah položile u krevetac, gotovo ih se trećina probudila već za 20 sekundi. Vjerojatnost da će se probuditi bila je mnogo manja kad su ih majke nakon uspavljivanja držale u naručju još nekoliko minuta.

Sličan smirujući učinak imalo je stavljanje djeteta u krevetac za ljuljanje. Suprotno je bilo ako su majke pokušale smiriti dijete sjedeći s njime u naručju ili ako su ga položile u krevetac. Otkucaji srca u tim situacijama odmah su im porasli, a isto se dogodilo ako je majka naglo prestala hodati. Iako je svaka beba drugačija, ova je tehnika pokazala najviše uspjeha među rasplakanim bebama.

Premda su u studiji sudjelovale samo majke, Kuroda smatra da bi reakcija beba bila jednaka i s očevima ili nekom trećom osobom koja ih čuva. Znanstvenici smatraju da su se djeca smirila zahvaljujući takozvanom odgovoru na prenošenje, svojstvenom sisavcima koji se rađaju bespomoćni. Takvi sisavci, a ljudi su među njima, zahtijevaju roditeljsku brigu i hranjenje dugo vremena.

Kad, na primjer, majka mačka ili pas podignu svoje mlade držeći ih za vrat i prenose ih na drugu lokaciju, mladunčad nagonski postane pasivna, zbije se, uvuče stražnje noge i rep, a rad srca i disanje im se uspore. To majci olakšava prenošenje i pospješuje preživljavanje.

Pošto je u ovom istraživanju sudjelovalo samo 21 dijete, naučnici napominju da njihove rezultate treba potvrditi opsežnijim, prenosi N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana