Nakon 16 godina veze, udala se finska premijerka

Anadolija
Nakon 16 godina veze, udala se finska premijerka

HELSINKI - Finska premijerka Sana Marin udala se za Markusa Rajkonena s kojim je bila u vezi 16 godina, prenosi Anadolija.

U saopštenju Vlade Finske navodi se da je ceremonija vjenčanja bračnog para održana u subotu naveče u rezidenciji premijerke.

Premijerka Finske je na ličnom Instagram nalogu podijelila samo jednu fotografiju s vjenčanja. Marin (34), koja je na dužnost stupila u decembru 2019. godine, postala je najmlađi premijer u zemlji. Marin je velikom brzinom, u samo sedam godina, napredovala od lokalne političarke do vrha finske politike.

Uspon je započela s 27 godina, kada je ušla u Gradsko vijeće u rodnom gradu Tampereu. Na čelo Gradskog vijeća došla je već iduće 2013. i vodila ga pune četiri godine, a ponovno je izabrana 2017. godine.

Uporedo s političkom karijerom na lokalnom nivou penjala se na listama unutar stranke i na nacionalnom nivou.

 Za potpredsjednicu Socijaldemokratske partije (SDP) izabrana je 2014. godine. U državni parlament prvi put je ušla 2015. godine, a četiri godine kasnije je reizabrana.

 U junu prošle godine postala je ministricom saobraćaja i komunikacija da bi krajem godine postala premijerka svoje zemlje.

Marin i Rajkonen su u vezi 16 godina i imaju dvoipogodišnju kćerku.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana