Manje poznati detalji iz života glumačke dive Ružice Sokić

G.S.
Manje poznati detalji iz života glumačke dive Ružice Sokić

Jedna od najvećih srpskih glumačkih diva, Ružica Sokić, ostavila je neizbrisiv trag u domaćoj kinematografiji, a o pojedinim detaljima iz njene biografije je malo toga bilo poznato.

Karijeru je počela davne 1957. godine, u filmu "Doktor", da bi potom igrala u filmovima "Kad budem mrtav i beo", "Bokseri idu u raj", "Užička republika", "Savamala" i drugima.

Komedija "Tesna koža" donijela joj je najveću popularnost, a za film "Žuta" nagrađena je Zlatnom arenom na Filmskom festivalu u Puli. Neke od njenih poznijih velikih uloga su Taska u velikom bioskopskom hitu "Zona Zamfirova", uloga Veliborke u "Srećnim ljudima" i kuma Anica u popularnoj seriji "Greh njene majke".

Sa suprugom Miroslavom Mikijem Lukićem provela više od pola života, bio je njena najveća ljubav. Ružica je nedugo prije smrti bila u teškom stanju:

- Samo da me ne zaboraviš - bile su navodno posljednje riječi Ružice Sokić prije nego što je preminula. Uputila ih je suprugu Miroslavu Lukiću, sa kojim je provela pola života, piše Hello.

Čuvar sjećanja na lik i rad velike glumce preminuo je u aprilu prošle godine u 91. godini, ali je stigao da osnuje Fondaciju koja svakog 14. decembra, na dan rođenja Ružice Sokić, dodjeljuje nagradu koja ima cilj da podrži mlade stvaraoce i razvoj kulture.

O posljednjim danima života dive jugoslovenskog glumišta njen suprug je ovako govorio:

‒ Nije shvatala da je bolesna. Ni ja nisam prepoznao da je toliko bolesna. Imala je operaciju 2012. godine i usledila je neugodna situacija. Trebalo je da ode na rehabilitaciju, tada više nije igrala. Pokušala je da odigra još jednu predstavu u januaru 2013. godine. Mučila se s njom dosta. Nije mogla da se seti teksta, pa je imala šaptača - rekao je on svojevremeno i dodao.

‒ Bilo je jasno da se sa njom nešto dešava, ali smo mislili da je to donekle normalno za ljude u tim godinama. Nekad se to zove demencija, nekada Alchajmer. Hvala bogu, nije se dugo mučila. To su bolesti koje mogu da traju i da budu mučenje, prenosi Kurir.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana