Manja: Uspostaviti sklad čovjeka i prirode

Srna
Manja: Uspostaviti sklad čovjeka i prirode

BANjALUKA - Kineska tradiconalna medicina, zahvaljujući svojoj više hiljada godina dugoj tradiciji, može čovjeku da pokaže kako da bude u skladu sa prirodom, ojača imunitet i spremno dočeka bilo koju životnu situaciju, pa tako i epidemiju virusa korona, rekao je ljekar kineske medicine Filip Manja.

Manja je napomenuo da kineska tradicionalna medicina kroz razne metode ishrane, vježbanja i spavanja može čovjeku pokazati put kako da bude u što boljoj poziciji, te da mu tijelo, organizam i emocije funkcionišu usaglašeno.

“Sve ono što ljudima nudi tradicionalna medicina nije zarobljeno samo u prošlosti, nego ta sakupljena znanja treba primenjivati i u sadašnjem vremenu, jer su aktuelna sve dok je čovek deo prirode”, rekao je Manja, koji je danas za oko 30 učenika Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjaluci održao onlajn predavanje iz oblasti kineske tradicionalne medicine.

On je rekao da je u okviru onlajn predavanja o temi “Jačanje imuniteta kineskom tradicionalnom medicinom” učesnicima pokušao približiti određene metode kineske tradicionalne medicine, kada je riječ o spavanju, fizičkoj aktivnosti, ishrani, kao i dodataka ishrani za jačanje imuniteta.

“Pokazao sam i neke akupunkturne tačke koje mogu da se stimulišu kako bi se ojačala funkcija srca i pluća, te tačke koje stimulišu rad organa za varenje”, rekao je Manja.

On je izrazio zadovoljstvo jer ljudi sa ovih prostora pokazuju veliku zainteresovanost za znanjem iz tradicionalne kineske medicine, koja je tokom duge istorije prolazila kroz stotine epidemija, te tragala za metodama uz koje može naći izlaz iz određenih situacija.

“Svi mi možemo primenti te metode, kao što je da se leti više jede hladna hrana, a zimi topla, kao i da radimo vežbe koje oni preporučuju. Jedino je nevolja što smo ograničeni u primeni njihove herbaln medicine, jer je teško doći do određenih biljaka koje se koriste”, rekao je Manja.

Manja je ljekar kineske medicine koji je diplomirao kineski jezik i književnost na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Nakon toga je u Kini diplomirao na osnovnim studijama kineske medicine, a obučavao se u oblastima akupunkture, fitoterapije, tuina masaže

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana