Ljubav između njih cvjeta i nakon 24 godine braka: On je ‘mirna luka’ Angele Merkel

Tportal
Foto: Instagram

Njemačka kancelarka 16 godina je bila na toj funkciji, a svoj privatni život je uspjela sačuvati od očiju javnosti. Njen suprug Joakim Sauer uglavnom bježi od svjetala pozornice (razgovore s medijima kategorički odbija), a iznimka su jedino redovna posjećivanja Bajereut Festivalu.

Danas su zajedno prošetali crvenim tepihom na temperaturi od 35 stepeni držeći se za ruke, a izmijenjivali su i zaljubljene poglede.

Riječ o renomiranom penzionisanom hemičaru, koji je već osvojio mnogo nagrada. S bivšom šeficom vlade upoznao se 1980. godine na Akademiji nauka u Berlinu. Vjenčali su se 1998. godine (baš kada je ona na velika vrata ušla u visoku politiku) a za oboje je to drugi brak. Niko nije znao da su se vjenčali. Događaj je objavljen javnosti tek nekoliko dana poslije u oglasu malog formata u Frankfurter Algemaine Cajtung. Oglas je bio doista kratak: Oženili smo se. Angela Merkel i Joakim Sauer.

Sauer iz prvog braka ima dva sina. O njegovom privatnom životu malo se zna. Merkel je prvog supruga Ulriha Merkela upoznala je na Univerzitetu Karl Marks u Lajpcigu na studiju fizike, a vjenčali su se kad su joj bile 23 godine. U braku su bili pet godina, a i danas nosi njegovo prezime, što ne smeta njenom sadašnjem suprugu Joakimu Saueru. Podržavao je svoju suprugu kao ‘tihi savjetnik’, a i sama Merkel je ranije priznala da je Sauer imao običaj ‘baciti oko’ na rukopise njenih govora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana