Koliko često treba prati kosu?

GS
Foto: Ilustracija

Kosa je vitalan dio identiteta mnogih ljudi, koji brigu o njoj ne shvataju olako. Ipak, važno je znati koliko je često zaista potrebno i zdravo prati kosu.

Kosa se masti zbog nakupljanja sebuma, koji omogućava lakše prianjanje prljavštine i prašine. Ispira se šamponom, međutim, šampon nije dobro stalno koristiti. Postoji i razlika u vrsti kose, bilo da se radi o kovrdžavoj, ravnoj, tankoj ili gustoj kosi, svaka je različita i zahtijeva različit tip nege.

Obzirom da je kovrdžava kosa gušća, ali i zbog oblika dlake, ne omogućava sebumu tako lako nastajanje, pa je automatski i češće suva za razliku od ostalih tipova kose. Zato je tanju, ravniju kosu potrebno prati češće, dok bi gustu i kovrdžavu kosu trebalo prati otprilike svaka tri dana.

'Dobar bi prosek bio pranje kose dva puta nedjeljno', kazao je frizer Skot Kornval za Hafington Post. 'Ukoliko imate izuzetno dugu, gustu i kovrdžavu kosu, koja zahtijeva dugo vremena za sređivanje, jednom nedjeljno trebalo bi biti sasvim dovoljno često pranje takve kose, kako biste spriječili lomljenje vlasi, jer je taj tip kose inače suv', objasnio je Kornval.

Frizeri su dalje zakomplikovali stvar rekavši da se balzam za kosu ne mora koristiti u isto vreme kad i šampon, zato što šampon čisti, a balzam kosi daje teksturu. Zato, ukoliko imate ravnu kosu, a želite 'neuredan' izgled, kosu možete prati svakoga dana, ali balzam koristite svakih četiri do pet dana, kako biste je sredili.

U posljednje vrijeme sve su glasnije špekulacije kako šampon generalnio šteti i kako bi idealno bilo uopšte ga ne koristiti za pranje kose. On, upozoravaju stručnjaci, vlasima uklanja sloj ulja, a koža glave reaguje tako što proizvodi više sebuma, pa se sve vrti u začaranom krugu u kojem vam je kosa sve masnija, ali i sve oštećenija.

Navodno je korišćenje vode i prirodnih sastojaka idealno za postizanje ravnoteže kože glave. Ipak, stručnjaci savjetuju da sami najbolje poznajete svoju kosu i način na koji ona reaguje na različite preparate pa bi kosu trebalo prati - onoliko puta koliko sami procijenite da je neophodno, piše B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana