Kako prepoznati da koristite previše deterdženta za veš

GS
Foto: ILUSTRACIJA

Iako se mnogi vode parolom da "od viška glava ne boli", kada je riječ o deterdžentu za veš, to ipak nije tako. Previše deterdženta može prouzrokovati probleme u radu veš mašine, a istovremeno svježe oprani veš neće izgledati svježe niti dovoljno čisto.

Ljudi prirodno pri određivanju koliko deterdženta koristiti, pretpostavljaju da je bolje koristiti više deterdženta za veš kako bi odjeća bila svježija i čišća.

Iako se čini logičnim da bi više pjene značilo čišću odjeću, zapravo je suprotno.Prevelika količina deterdženta može stvoriti previše pjene, što dovodi do veće potrošnje vode, a vremenom može dovesti i do nakupljanja u mašini za pranje, što može uzrokovati neugodan miris.

nakovi da koristite previše deterdženta za odjeću

Ako mislite da vaš novi deterdžent "ne obavlja posao" pogledajte tek oprani veš. Ako vam mokra odjeća izgleda pomalo sluzavo, ljepljivo ili sapunasto, vjerovatno osjećate ostatke deterdženta. To je jasan znak da koristite previše proizvoda.Ostali znakovi da ste pretjerali uključuju mokru odjeću koja djeluje ukočeno ili blago stvrdnuto, odjeću u boji koja je izgubila živost i bijelu odjeću koja je postala prljavobijela ili siva, prenosi Kliks.

Ako primijetite bilo šta od toga, uzrok je vjerovatno vaš deterdžent za veš.I na kraju, glavni "simptom" prekomjerne upotrebe deterdženta: ako vaša veoma efikasna mašina za pranje veša miriše loše ili pljesnivo, to je vjerovatno zato što se sapun vremenom nakupio.Ako se to dogodi, morat ćete očistiti mašinu prije nego učinite bilo šta drugo.

Za to možete koristiti sodu bikarbonu ili sirće, oba proizvoda su odlična za čišćenje mašina za veš.Još jedna malo poznata činjenica je da tvrdoća vode utječe na efikasnost deterdženta za rublje. Ako živite u području s tvrdom vodom - a ona varira - morat ćete koristiti više deterdženta.Najveća smetnja pri upotrebi previše deterdženta je neefikasno pranje odjeće, a samim tim i povećani troškovi.

Zato učinite novčaniku uslugu i slijedite uputstva na pakiranju deterdženta, ali upotrijebite najnižu preporučenu količinu, čak i za veće količine odjeće.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana