Kako je jedan gradić zaštićen od epidemije?

GS
Kako je jedan gradić zaštićen od epidemije?

Jedan gradić se uspešno brani od koronavirusa, najviše zahvaljujući svom geografskom položaju. U pitanju je Point Roberts, gradić smešten na malom poluostrvu.

Ovo je najzaštićenije mesto od pandemije koronavirusa u Sjedinjenim Američkim Državama, budući da ga od ostatka zemlje deli jedan zaliv, a jedinu kopnenu vezu ima sa Kanadom.

Pošto je granica sa Kanadom zatvorena za sve osim neophodnog saobraćaja, ovaj gradić je sada poput ostrva, što je populaciji od 1.300 stanovnika do sada pomoglo da se sačuva od opasnosti koju predstavlja koronavirus, jer registrovanih slučajeva i dalje nema, navodi londonski "Gardijan".

"Ovo je verovatno najbezbednije mesto u zemlji", kaže Pamela Šepard, 65-godišnja žiteljka ovog i inače prilično izolovanog mesta, koje pripada američkoj državi Vašington.

Šef vatrogasne službe Kristofer Karlton kaže da su prošle godine u ovo mesto turisti i drugi posetioci vikendom dolazili sa oko 2.000 automobila, ali da je broj vozila sada opao na manje od stotinu.

"Sa ekonomske tačke gledišta, to pričinjava štetu našoj zajednici, kao što je slučaj i sa svakom drugom koja trenutno doživljava isto, ali, u nekom smislu, to ujedno i štiti našu zajednicu", rekao je Karlton.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana