Kad pogled odluta: Šta će muškarac prvo pogledati na ženi koja ga je zainteresovala?

B92
Foto: Ilustracija

Naučnici s Velsli koledža i Univerziteta Kanzas zamolili su više od sto studenata da posmatraju fotografije muškaraca i žena. Potom je trebalo da kažu da li mogu da zamisle određenu osobu kao potencijalnog prijatelja ili smatraju da bi s njom mogli da ostvare ljubavnu/seksualnu vezu.

Naučnici su naročito pazili na jednu stvar - pokrete očima. Naime, to bi trebalo da otkrije kako ispitanici doživljavaju osobe na slikama.

Kuda prvo ide pogled?

Rezultati ovog istraživanja pokazali su da muškarci koji gledaju ženu u lice - nisu zainteresovani za nju. Pazite sada: ako muškarac smatra ženu atraktivnom, najprije gleda grudi i bokove. Dakle, prema ovom istraživanju kontakt očima uopšte nije važan?!

Objašnjenje tog ponašanja

Premda sve pomalo zvuči kao kliše, ne smijemo prebacivati muškarcima. Rezultati istraživanja odgovaraju evolucijskim istraživanjima - koja su pokazala da su i "pramuškarci" prvenstveno obraćali pažnju na tijelo žene. Naime, muškarci žele da provjere da li je žena "pogodna za nastavak loze", a to im govore tjelesni atributi.

A imamo i nastavak ove priče. Radnja se sad već odvija u nešto intimnijoj atmosferi, kad ste vi i vaš izabranik završili u vezi, braku ili barem u nekoj strastvenoj avanturi u krevetu. Pitanje glasi: Šta muškarci prvo gledaju na goloj ženi?

Sigurno ste malo znatiželjni, zar ne? Kako bismo zadovoljili znatiželju, pronašli smo anketu u kojoj je učestvovalo 12.000 muškaraca – odgovarali su na jedno pitanje: "Gdje najprije gledaju muškarci kad ugledaju golu ženu?"

U anketi su učestvovale i žene - pretpostavljajući gdje muškarci najprije pogledaju. Imamo rezultate…

Dakle, gdje muškarci najpre pogledaju kad ugledaju golu ženu?

Na…grudi! Da, opet grudi! Čak 51 posto žena pretpostavilo je da muškarci najprije gledaju grudi. I dobro su pretpostavile. Naime 45 odsto muškaraca priznalo je da su grudi favorit. Međutim, to ne znači da muškarci povezuju vašu privlačnost s vašim grudima (male, velike, čvrste itd.). To znači da samo tamo gledaju - možda baš zato jer to prvo vide kad žena stoji frontalno gola ispred njih, prenosi miss7.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana