Izbor vještačke inteligencije: Pogledajte kako izgleda savršena žena, a kako idealan muškarac

GS
Foto: Printskrin

Sudeći po vještačkoj inteligenciji, muškarci više vole plavuše, dok su "visok, crn i zgodan", karakteristike savršenog muškarca za žene.

AI alat je odabrao savršenu ženu i savršenog muškarca birajući između milion ponuđenih slika širom interneta i po društvenim mrežama.

Udruženje "The Bulimia Project" koji podižu svijest o bolestima poremećaja u prehrani, pitala je vjetačku inteligenciju da im napravi savršena tijela, sudeći po onim fotografijama koje se na društvenim mrežama najviše lajkaju i komentarišu.

Tako su saznali da najpoželjnije žene, po ovom istraživanju, imaju plavu kosu, "maslinast" put, smeđe oči i vitku figuru dok "savršeni" muškarac ima tamnu kosu, bademaste oči, izražene jagodice i mišićavo tijelo.

Mnogi rezultati, kako piše Dejli Mejl, odgovaraju zastarjelim standardima ljepote, tako da bi savršeni ljudi bili bijelci, ali preplanuli, mršavi, ali mišićavi, i žene neprirodno svijetlo plave kose.

S obzirom da nije jasan tačan proces kako je AI došao do ovih rezultata, pretpostavlja se da su rješenje dobili na temelju kombinacije stvarnih fotografija s društvenih mreža te uzimajući dijelove dobili sliku "savršenih" ljudi.

Čak 40 posto slika koje prikazuju kako, po njima, savršena žena izgleda, su plavuše. 30 posto žena imaju smeđe oči, a više od pola preplanuli ten.

Preko 70 posto "savršenih" muškaraca ima smeđu kosu, 20 posto smeđe oči. Slično kao i kod žena, većina je bila tamnije puti. Velika većina je imala i bradu, prenosi Radio Sarajevo.

U izvještaju zaključuje se kako u moderno vrijeme društvenih mreža niko ne može postići takve standarde ljepote koje danas nameću filteri, šminka, plastične operacije...

"Zašto uopšte pokušavati dostići te nerealne ideale? Puno je zdravije, i fizički i mentalno, održavati vašu figuru i izgled u nekim realnim, normalnim granicama", dalje navode.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana