Fatalne ljepotice: Najveće zavodnice svih vremena

G.S.
Fatalne ljepotice: Najveće zavodnice svih vremena

Šta žene čini zavodljivima? Magnetska privlačnost, ljepota, pogled ili osmijeh pun samopouzdanja? Sve to i nešto više.

Potrebna je i doza misterije, harizmatičnost, hrabrost. Režiseri iz zlatnog perioda Holivuda rekli bi da je u pitanju kombinacija šarma i glamura koji je svojstven samo rijetkim djevojkama. Evropski režiseri izdvojili bi jedinstvenu prirodnu ljepotu koju prati smijelost i harizma.

Svaka na ovoj listi je istinska ljepotica, a svakako da postoji još ljepotica vanvremenske ljepote, koje su imale nešto posebno u svom stavu, držanju i karakteru. No, za ovima su muškarci uzdisali, voljeli ih, udvarali im se.

1. Klaudija Kardinale

Italijanska lepotica koja danas ima 82 godine, rođena je u Tunisu. U mladosti je bila proglašena i najljepšom Italijankom u Tunisu, ali je u svijet filma ušla već sa 20 godina i prvom rolom bila zapažena. Igrala je u mnogobrojnim filmovima, dobijala nagrade.

Kada je imala 20 godina, upoznala je filmskog producenta Franka Kristaldija. Kako je sama rekla, napravili su svadbenu žurku, ali se nikada nisu vjenčali. Imala je kasnije jedan kratak brak, ali je ljubav njenog života bio režiser Paskale Skviteri sa kojim je bila u braku 42 godine, sve do njegove smrti 2017.

"Nikada nisam vjerovala u to da skandal doprinosi glumačkoj karijeri. Ja se nisam nikada otkrivala niti sebe, niti svoje tijelo u filmovima. Mislim da je misterioznost važna", rekla je svojevremeno u jednom od intervjua. "Los Anđeles tajms" proglasio ju je jednom od najljepših glumica svih vremena.

2. Ava Gardner

Zbog svog talenta ali i ljepote, Ava Gardner bila je jedna od vodećih glumačkih zvijezda 50-ih godina a Američki filmski institut proglasio ju je 1999. godine jednom od najvećih ženskih glumačkih legendi svih vremena.

Čim je stigla u Los Anđeles, upoznala je glumca Mikija Runija, sa kojim se i kao 20-godišnjakinja vjenčala 1942. godine. Brak nije potrajao, i razveli su se već naredne godine zbog njegove sklonosti kocki i ženama. I naredni brak, sa džez muzičarem, trajao je svega godinu dana.

Njen treći i posljednji brak bio je sa Frenk Sinatrom, od 1951. do 1957. godine. Za njega je u svojoj autobiografiji rekla da je bio ljubav njenog života, a Frenk Sinatra zbog Ave se i razveo od svoje supruge Nensi. Sinatra je u to vrijeme bio razapet od strane medija i javnosti što je zbog fatalne žene ostavio suprugu Nensi, a upravo je Ava kasnije iskoristila svoj uticaj da Frenk dobije ulogu u filmu "Odavde do vječnosti", koja ga je revitalizovala i kao glumca i kao pjevača.

"Sa Frenkom je nemoguće biti. To je kao da si sa ženom. On je tako nježan. Kao da se plaši da će me slomiti kao vazu ako me dodirne", poverila je jednom Ava Gardner, ali je sa Frenkom ostala prijatelj do kraja svog života.

Bila je u prijateljskim odnosima i sa Hauardom Hjuom, za koga je rekla da nikada nije bila zaljubljena u njega ali da je bio dio njenog života dvadeset godina, a poslije razvoda od Sinatre, odselila se u Španiju gdje se sprijateljila sa Ernestom Hemingvejem. Kada je sa njim bila u njegovoj vili u Havani, plivala je u bazenu bez kostima. Hemingvej je navodno tražio da se voda iz tog bazena nikada ne zamijeni.

3. Brižit Bardo

Najpoznatija po prikazivanju seksualno emancipovanih žena i hedonstičkog stila života, Brižit Bardo, bila je jedan od najvećih seks-simbola 50-ih i 60-ih godina. Iako se povukla iz šou biznisa još 1973. godine, do danas važi za jednu ikona pop kulture.

Rođena i odrasla u Parizu, već sa 23 godine je stekla međunarodnu slavu filmom "I Bog stvori ženu". Simon de Bovoar je o njoj i napisala esej "Sindrom Lolite", opisujući je kao "lokomotivu ženske istorije".

Iz svijeta šou biznisa povukla se već sa nepunih 40 godina, a do tada je već imala snimljenih 47 filmova i 60 pesama.

Udavala se četiri puta. Prvi put, sa 18 godina, za reditelja Rože Vadima. U braku su bili pet godina, a i poslije njega su ostali prijatelji i sarađivali su na projektima. Razlog razvoda bile su njene veze sa dvojicom muškaraca. Bila je u vezama sa raznim glumcima, a iz drugog braka sa jednim od njih dobila je i sina, koji je odrastao sa porodicom supruga, i sa kojim je uspostavila odnos tek u njegovom tinejdžerskom dobu.

Treći brak bio je sa njemačkim milionerom, ali je i on trajao dvije godine. Njen život obilježile su mnogobrojne i kratkotrajne veze sa glumcima, muzičarima, kao i nervni slomovi i korišćenje pilula.

Posljednji brak traje i danas, sa Bernardom dOrmalom, sa kojim se venčala 1992. godine.

4. Merlin Monro

Kao i Brižit Bardo, i Merlin Monro je bila jedan od najpopularnijih seks-simbola 50-ih i 60-ih godina prošlog vijeka. Igrajući u komedijama "seksi plavuše", postajala je simbol seksualne revolucije. Bila je najtraženija ali i najplaćenija glumica Holivuda desetak godina, ali su njeni filmovi donosili zaradu od preko 200 miliona dolara (današnji ekvivalent bi bio dvije milijarde dolara), do njene smrti 1962. godine.

Njen privatni život privlačio je mnogo pažnje. Borila se sa zavisnošću, problemima u ishrani, a njeni brakovi sa bejzbol zvijezdom Džoom Di Mađiom i piscem Arturom Milerom ispunjavali su novinske stupce. Oba braka su završena razvodom.

Umrla je u 36. godini u svom domu u Los Anđelesu.

5. Monika Beluči

Italijanska glumica karijeru je započela prvo kao model, a brzo se probila do Holivuda zahvaljujući svojoj ljepoti, harizmi i senzualnosti.

Zbog svoje ljepote i "bujnih oblina" smatra se jednim od najvećih seks-simbola ikada.

Iza sebe ima dva braka. Najprije se udala za italijanskog fotografa Klaudija Basoa ali su se rastali nakon nekoliko mjeseci. Sa francuskim glumcem Vensanom Kaselom venčala se 1999. godine i sa njim ima dve ćerke. Rastali su se 2013. godine.

Rijetka kombinacija savršenog lica i zanosnog tijela donela joj je titulu seks'simbola. Uopšte se smatra jednom od najljepših žena svih vremena.

"Ljepota je hendikep ako si glup. Ako si pametan i umiješ da je iskoristiš, onda je prednost. Osećam se dobro i ugodno u svom tijelu. Ne zato što sam lijepa, nego zato što sam voljena. Poznajem mnoge lijepe ljude čiji su životu užasni. Ja imam divnu porodicu", rekla je Monika svojevremeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana