Evo kada se ne ide na groblje: Vjeruje se da ćete navući nesreću

GS
Evo kada se ne ide na groblje: Vjeruje se da ćete navući nesreću

Iako je savremeno doba uticalo na to da pojedini običaji padnu u zaborav, mnogi se i dalje prenose sa koljena na koljeno. Među njima se posebno izdvaju oni koji su vezani za glavna životna razdoblja – počev od samog rođenja, preko krštenja, pa do posljednjeg ispraćaja na vječni počinak.

Međutim, završetak životnog kruga nikako ne označava kraj i odlazak u zaborav. Naši voljeni i dalje žive u našim mislima i dragim uspomenama. Odlaskom na njohov grob iznova im odajemo počast. Možemo slobodno da kažemo da običaji nakon sahrane, takođe, imaju veliki značaj kod nas, piše „Kurir“.

Hrišćanstvo ističe da je dužnost svakog od nas da čuva uspomenu na pretke. A to ćemo najbolje učiniti kroz molitvene razgovore sa njima, sjećanja na divne dane provedene zajedno i, naravno, posjetom njihove vječne kuće. Znači, u svakom trenutku, kad god poželite, možete otići na groblje. Čak i kada se u crkvi ne vrše pomeni za upokojene.

Ipak, najveće nedoumice vezane za pitanje: “kada se ne ide na groblje” stvaraju veliki vjerski praznici. Mnogi ljudi smatraju da se za Božić i Vaskrs ne posjećuju preminuli. Što je pogrešno mišljenje.

Naime, dan kada je Isus Hrist pobijedio smrt i na taj način svim ljudima podario vječni život slavi se nekoliko dana. Upravo je drugi dan po uskrsnuću posvećen preminulima. Prema običajima, za Pobusni ponedjeljak treba “pobusati” grobove najmilijih busenjem sa zelenom travom. U nekim krajevima on se obilježava kao zadušnice. Na groblje se iznose farbana jaja i pale svijeće.

I za najradosniji hrišćanski praznik, Božić, posjećuju se preminuli. Odnosno, na prvi dan Božića dijeli se jelo za pokoj duše umrlih i odlazi na groblje. U davna vremena vjerovalo se da je večera pripremljena za Badnje veče namijenjena mrtvima, pa su se oni na nju i pozivali.

Šta kažu narodna vjerovanja?

Kult mrtvih prožet je mističnim vjerovanjima. Jedno od njih jeste da noću ne treba ići na groblje. Zapravo, naglašava se da su ove posjete veoma opasne. Razlog za to leži u objašnjenju da je groblje grad mrtvih, gdje borave njihove duše.

S obzirom da pored dobrih, postoje i zli dusi, posjetom u noćne sate možete ih uznemiriti. Što za posljedicu, prema vjerovanju, ima dolazak bolesti, nesreća, materijalnih i drugih problema u vašu porodicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana