Djeca bi kupila sve i odmah, ali postoji način da ih naučite da štede

Rts
Foto: Pixabay

Ozbiljne štediše kažu da nema tog čovjeka koji ne može da nauči da štedi. Istina, neko je rođeni štediša, dok ostali moraju da ulože nešto više napora kako bi savladali tu vještinu. Najbolje je početi odmalena. Kako, odgovara Dušan Uzelca, urednik sajta Kamatica.

Ako im dozvolimo, djeca će sav novac da potroše odmah, bez mnogo razmišljanja i na bilo šta. Tako je u najvećem broju slučajeva. Na one izuzetke smo veoma ponosni, pa bi trebalo da primenimo neke provjerene načine za pametno uvođenje djece u polje finansijske odgovornosti.

Najprije, da im objasnimo da štednja nije samo skrivanje i ne trošenje novca, već pametno raspolaganje njime.

"Kada je štednja u pitnju, ona je manifestacija, ona se dešava i pojavljuje nakon savladanog upravljanja finansijama. Česta je greška da iz čiste želje počnemo da štedimo, građani se potrude, ne uspeju da ušetede, vrate na početak, možda to na pogrešan način to rade", kaže Dušan Uzelac.

Ušteđevina se, navodi, pojavi kada kvalitetno upravljamo finansijama, kada ostane višak od naše potrošnje.  

Kako upravljati potrošnjom da bi se pojavila štednja, ako si mali?

"Najlakši način da decu naučimo jeste da ih suočimo sa nekim ograničenim resursom, sa novcima koji su definisani. Ja svom detetu dajem novac da ode da potroši u prodavnicu i suočavam ga sa njegovim izborima, jer deca kao deca najčešće bi kupila sve i odmah i dozvolite im to da urade i onda ih suočite sa rezultatom te odluke", kaže Uzelac.

Sledeći korak je najteži, da ne pokleknemo i ne popustimo već da insistiramo na tome da ne može da se kupi sve što se poželi i da je potrebno strpljenje i vrijeme da se uštedi novac za neku veću kupovinu.

"Tako će oni shvatiti ograničenost novca, da znaju da moraju da rasporede, jer to bude pitanje za potrošnju - da li mi je draža igračka ili slatkiš i to je dobra praksa. Dajte mu kao da je primio platu, da potroši određeni iznos, na kraju meseca ga pitajte da li ima nešto, kako ćemo da kupimo neku skuplju igračku. Nema tu previše mudrosti", rekao je Uzelac.

Neznanje može biti nasljedno. Ako mi ne umemo da štedimo, skoro je sigurno da ni djecu nećemo uspeti tome da naučimo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana