Дјеца би купила све и одмах, али постоји начин да их научите да штеде

Rts
Foto: Pixabay

Озбиљне штедише кажу да нема тог човјека који не може да научи да штеди. Истина, неко је рођени штедиша, док остали морају да уложе нешто више напора како би савладали ту вјештину. Најбоље је почети одмалена. Како, одговара Душан Узелца, уредник сајта Каматица.

Ако им дозволимо, дјеца ће сав новац да потроше одмах, без много размишљања и на било шта. Тако је у највећем броју случајева. На оне изузетке смо веома поносни, па би требало да применимо неке провјерене начине за паметно увођење дјеце у поље финансијске одговорности.

Најприје, да им објаснимо да штедња није само скривање и не трошење новца, већ паметно располагање њиме.

"Када је штедња у питњу, она је манифестација, она се дешава и појављује након савладаног управљања финансијама. Честа је грешка да из чисте жеље почнемо да штедимо, грађани се потруде, не успеју да ушетеде, врате на почетак, можда то на погрешан начин то раде", каже Душан Узелац.

Уштеђевина се, наводи, појави када квалитетно управљамо финансијама, када остане вишак од наше потрошње.  

Како управљати потрошњом да би се појавила штедња, ако си мали?

"Најлакши начин да децу научимо јесте да их суочимо са неким ограниченим ресурсом, са новцима који су дефинисани. Ја свом детету дајем новац да оде да потроши у продавницу и суочавам га са његовим изборима, јер деца као деца најчешће би купила све и одмах и дозволите им то да ураде и онда их суочите са резултатом те одлуке", каже Узелац.

Следећи корак је најтежи, да не поклекнемо и не попустимо већ да инсистирамо на томе да не може да се купи све што се пожели и да је потребно стрпљење и вријеме да се уштеди новац за неку већу куповину.

"Тако ће они схватити ограниченост новца, да знају да морају да распореде, јер то буде питање за потрошњу - да ли ми је дража играчка или слаткиш и то је добра пракса. Дајте му као да је примио плату, да потроши одређени износ, на крају месеца га питајте да ли има нешто, како ћемо да купимо неку скупљу играчку. Нема ту превише мудрости", рекао је Узелац.

Незнање може бити насљедно. Ако ми не умемо да штедимо, скоро је сигурно да ни дјецу нећемо успети томе да научимо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана