Zašto je san bitan za mršavljenje?

GS
Foto: SleepDoctor

Dijete podrazumijevaju striktne režime ishrane, smanjenje kalorija i povećanu fizičku aktivnost. Međutim, u procesu mršavljenja ključnu ulogu igra i san.

Ljekari često preporučuju najmanje sedam sati sna svake noći, ali zbog ubrzanog tempa života, ljudi u svijetu spavaju sve manje. Ipak, san je ključan za zdravo funkcionisanje tijela. On utiče na hormone, skladištenje masti, ali i na zdravlje crijeva. Ovo su četiri razloga zbog kojih treba da imate kvalitetan san ukoliko želite da izgubite kilograme.

Nedostatak sna dovodi do hormonskog disbalansa

San i spavanje utiču na proizvodnju hormona leptina i grelina u vašem organizmu. Leptin je hormon koji tijelo oslobađa kako bi povećalo vašu sitost. On reguliše unos hrane i potrošnju energije pomažući vašem tijelu da održi željenu težinu. Nedovoljna količina sna može da smanji nivo ovog hormona u tijelu, što će dovesti do porasta apetita, odnosno prejedanja. Malo sna može da uzrokuje i povećanje kortizola, hormona stresa.

Skladištenje masti

Povećanje kortizola uzrokovano ograničenim spavanjem može uticati i na to gdje vaše tijelo skladišti masti. Usljed nedostatka sna, bićete skloniji tome da zadržavate više masti na području stomaka.

Prema studiji iz septembra 2019. godine objavljenoj u naučnom časopisu, čak i samo nekoliko dana nedostatka sna može uticati na to kako vaše tijelo skladišti masti iz hrane.

Zdravlje crijeva

Baš kao što na vašu težinu mogu da utiču hormoni, gubitak težine uslovljava i zdravlje crijevnog sistema jer ono igra veliku ulogu u obradi hrane. Zdravlje crijeva može biti ugroženo kod onih koji su aktivni tokom noći. Nedostatak sna utiče na vaš cirkadijalni ritam (unutrašnji sat vašeg tijela, koji reguliše san), što može oštetiti vaša crijeva.

Loše raspoloženje

Spavanje ne samo da može da utiče na vaš osjećaj gladi i sitosti, već može uticati i na vrstu hrane za kojom žudite. Prema studiji iz 2016. godine objavljenoj u časopisu ‌"Slip‌", nedostatak sna aktivira dijelove mozga povezane s motivacijom i nagradom, što može pojačati žudnju posebno za nezdravom hranom, prenosi Kliks.

Nedostatak sna takođe negativno utiče i na prefrontalni korteks mozga, koji je odgovoran za kontrolu impulsa i pomaže vam u donošenju boljih odluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana