Зашто је сан битан за мршављење?

GS
Foto: SleepDoctor

Дијете подразумијевају стриктне режиме исхране, смањење калорија и повећану физичку активност. Међутим, у процесу мршављења кључну улогу игра и сан.

Љекари често препоручују најмање седам сати сна сваке ноћи, али због убрзаног темпа живота, људи у свијету спавају све мање. Ипак, сан је кључан за здраво функционисање тијела. Он утиче на хормоне, складиштење масти, али и на здравље цријева. Ово су четири разлога због којих треба да имате квалитетан сан уколико желите да изгубите килограме.

Недостатак сна доводи до хормонског дисбаланса

Сан и спавање утичу на производњу хормона лептина и грелина у вашем организму. Лептин је хормон који тијело ослобађа како би повећало вашу ситост. Он регулише унос хране и потрошњу енергије помажући вашем тијелу да одржи жељену тежину. Недовољна количина сна може да смањи ниво овог хормона у тијелу, што ће довести до пораста апетита, односно преједања. Мало сна може да узрокује и повећање кортизола, хормона стреса.

Складиштење масти

Повећање кортизола узроковано ограниченим спавањем може утицати и на то гдје ваше тијело складишти масти. Усљед недостатка сна, бићете склонији томе да задржавате више масти на подручју стомака.

Према студији из септембра 2019. године објављеној у научном часопису, чак и само неколико дана недостатка сна може утицати на то како ваше тијело складишти масти из хране.

Здравље цријева

Баш као што на вашу тежину могу да утичу хормони, губитак тежине условљава и здравље цријевног система јер оно игра велику улогу у обради хране. Здравље цријева може бити угрожено код оних који су активни током ноћи. Недостатак сна утиче на ваш циркадијални ритам (унутрашњи сат вашег тијела, који регулише сан), што може оштетити ваша цријева.

Лоше расположење

Спавање не само да може да утиче на ваш осјећај глади и ситости, већ може утицати и на врсту хране за којом жудите. Према студији из 2016. године објављеној у часопису ‌"Слип‌", недостатак сна активира дијелове мозга повезане с мотивацијом и наградом, што може појачати жудњу посебно за нездравом храном, преноси Кликс.

Недостатак сна такође негативно утиче и на префронтални кортекс мозга, који је одговоран за контролу импулса и помаже вам у доношењу бољих одлука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана