UNICEF: Sačuvati mentalno blagostanje djece zbog pandemije

Tanjug
Foto: Ilustracija

PARIZ- Vlade širom svijeta moraju uložiti više novca i sredstava u očuvanje mentalnog blagostanja djece i adolescenata, upozorila je u najnovijem izvještaju agencija Ujedinjenih nacija za zaštitu djece UNICEF, koja je alarmirala zbog negativnih posljedica na mentalno zdravlje usljed pandemije kovida-19.

Pandemija je posebno teško pogodila siromašnu i ugroženu djecu. Dječiji fond Ujedinjenih nacija (UNICEF) je saopštio da je izvještaj "Stanje dece u svetu" najsveobuhvatnija studija UNICEF-a do sada o mentalnom zdravlju djece i adolescenata širom svijeta. Kriza sa korona virusom, koja je primorala na zatvaranje škola što je pogoršalo živote djece i adolescenata, stavila je u prvi plan pitanje njihovog mentalnog blagostanja. Prema ocjenama UNICEF-a, biće potrebne godine da se u potpunosti izmjeri stepen uticaja pandemije na mentalno zdravlje mladih.

Psihijatri su brzo uvidjeli znake uznemirenosti, a djeca i adolescenti su tražili pomoć zbog suicidalnih misli, anksioznosti, poremećaja u ishrani i drugih poteškoća, jer su ih zaključavanja i prelazak na učenje na daljinu odvojili od prijatelja i rutine, dok je kovid odneo živote mnogih roditelja, baka i deka.

"Uz ograničenja kretanja povezana sa pandemijom, deca su provela neizbrisive godine svog života daleko od porodice, prijatelja, učionica, što su ključni elemetni samog detinjstva", izjavila je izvršna direktorka UNICEF-a Henrijeta Fore. "Uticaj je značajan i to je samo vrh ledenog brega", dodala je ona.

Pozivajući se na podatke od pre pandemije za 2019. godinu, UNICEF je procenio da skoro 46.000 dece i adolescenata u dobi od 10 do 19 godina okonča svoj život svake godine.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana