УНИЦЕФ: Сачувати ментално благостање дjеце због пандемије

Танјуг
Foto: Илустрација

ПАРИЗ- Владе широм свијета морају уложити више новца и средстава у очување менталног благостања дјеце и адолесцената, упозорила је у најновијем извјештају агенција Уједињених нација за заштиту дјеце УНИЦЕФ, која је алармирала због негативних посљедица на ментално здравље усљед пандемије ковида-19.

Пандемија је посебно тешко погодила сиромашну и угрожену дјецу. Дјечији фонд Уједињених нација (УНИЦЕФ) је саопштио да је извјештај "Стање деце у свету" најсвеобухватнија студија УНИЦЕФ-а до сада о менталном здрављу дјеце и адолесцената широм свијета. Криза са корона вирусом, која је приморала на затварање школа што је погоршало животе дјеце и адолесцената, ставила је у први план питање њиховог менталног благостања. Према оцјенама УНИЦЕФ-а, биће потребне године да се у потпуности измјери степен утицаја пандемије на ментално здравље младих.

Психијатри су брзо увидјели знаке узнемирености, а дјеца и адолесценти су тражили помоћ због суицидалних мисли, анксиозности, поремећаја у исхрани и других потешкоћа, јер су их закључавања и прелазак на учење на даљину одвојили од пријатеља и рутине, док је ковид однео животе многих родитеља, бака и дека.

"Уз ограничења кретања повезана са пандемијом, деца су провела неизбрисиве године свог живота далеко од породице, пријатеља, учионица, што су кључни елеметни самог детињства", изјавила је извршна директорка УНИЦЕФ-а Хенријета Форе. "Утицај је значајан и то је само врх леденог брега", додала је она.

Позивајући се на податке од пре пандемије за 2019. годину, УНИЦЕФ је проценио да скоро 46.000 деце и адолесцената у доби од 10 до 19 година оконча свој живот сваке године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана